Kitap okumayarak zeki olacağını sanmaktan kat kat iyi olan bir sanıdır.
Kimse kitap okuyunca bir Einstein ne bileyim bir Tesla olduğunu iddia etmez. Kitap bilgi birikim, genel kültür sağlar. Tabi doğru kitaplar okunduysa, okunacaksa. Bu genel kültür bir zeka göstergesinden çok entelektüel bir birikim göstergesidir. Bunun zeka gösterisi olduğunu zannetmek ve bunu gösteriş olarak yapmak yanlış iki davranıştır. Yapmayalım. Yapanı uyarmadan usulca uzaklaşalım. Uyarsan da anlamayacak çünkü.
Kitap okuyarak, daha doğrusu yeni bilgiler öğrenerek sinaps miktarınızı yükseltmeniz mümkündür. IQ artmaz belki ama okuduğunuz kitabı, izlediğiniz filmi anlarsanız zekanızın anolojisi çok güçlü olur. 400 ıq puanı, nesnel ya da başka bir öznel gerçeklikten yararlanmadığı sürece kibir olarak kalacaktır.
Hangi kitabı okuduğun ve hangi manada zeki olmak istediğin üzerine düşünülmesi gereken konudur. Eğer ki ben bana matematik soruları, paradokslar, fizik soruları vs. soran ve benim de cevapladığım yahut üzerine düşündüğüm bir kitaptan bahsediyorsak iq seviyemi yükseltebilir. Ve bu da zekamı arttırır. Bildiğiniz üzere farklı farklı zeka çeşitleri var. Ama bunların neye göre yükseldiği hakkında kesin bir kanı yok. Ha belki zeki olmazsın ama bilgin olabilirsin eğer biraz da mevcut zekan varsa bunu bir fikir haline getirir entelektüel olursun. Benden bu kadar bb.
Eskiden zekanın doğuştan geldiğine ve sabit olduğuna inanılırdı. Bugünse zekanın sayısal olarak hesaplanamayacağı, gerçek hayat şartlarının zekayı olumlu veya olumsuz etkileyebiliceği inancı ağır basıyor.
Bu inanışa göre doğru kitap ve doğru yazar ile zekanızda patlama olmasa bile en azından aydınlanmış olursunuz. Farklı bakış açıları ve bir sürü yeni bilgi elde edersiniz.