Doğrudur. Kitap okuyan insan, okumayana göre daha kültürlüdür, daha bilgilidir. En azından cahil değildir. Aksini iddia eden çomarın ham maddesidir.
ister hava atmak için olsun, ister öğrenmek için olsun. Yeter ki okuyun amk.
Sonra vay efendim akepe nasıl bu kadar oy alabiliyor ? vay efendim ülkemizde neden bu kadar çok suç işleniyor ? neden çocuklar istismar ediliyor ? neden kadınlarımız sokağa çıkamıyor ? neden yerli üretimimiz yok ? vs. vs.
Çünkü okuyan bir millet değiliz. çünkü bu başlığı açan at s.ki gibi cahil bir toplumuz.
Ulan ilk cümlesi "oku" olan bir kitaba inanıyoruz. Oruç tutmayanı dövünce, deve sidiğini içince müslüman oluyoruz ama kutsal kitabın ilk cümlesini yerine getirmeye üşeniyoruz.
Ne okumak istiyorsan onu oku. ister marx oku, ister nihal atsız oku, istersen kuran oku. Zaten okudukça doğru olanı kendin bulacaksın. Ama yeter ki oku benim güzel kardeşim.
Okuyorum ama şu anki bilgi donanımım yetersiz kalıyor. Ancak bu işi idame ettirdiğim sürece kültür açısından gelişeceğimi hissediyor ve görüyorum. Boş beleş işler yapacağıma kitap okurum, öğrenme hevesi taşırım çok daha iyi.
kültürlü olmaktan ziyade haklı olarak farklı hissettiriyor. ayrıca ben kültürlüyüm diyen yada bu havada bir okur görmedim ben. her okunan kitapla kültürlü olunmaz. her kitap okuyan kültür sahibi olamaz. sadece kitap okumakla kültür kazanilmaz. daha çok sayabilirim. ama şunu idaa ediyorum,kitap okuyan insan okumayandan her zaman farklıdır.
elif şafak okuyup kültürlüyüm demek,yok işte hikaye kitabı adama bir şey katmaz gibi eleştiriler gördüm. hiçbirimiz george orwell'in hayban çiftliğini,friedrich nietzsche' nin böyle buyurdu zerdüştünü,incognito'yu okuyarak başlamadık demi. şahsen ben 1. sınıftayken sınıftan aldığım kitaplar dışında kitabım yoktu ve 4. 5. sınıflara kadar türkçe kitaplarını okurdum. genellikle de hikâyeleri. sonra 4 kafadarlar takımı okudum. hasan nail canat'ın çocuk romanlarını okudum. el hasıl kitap okuyan kişi çok basit şeyler de okusa hiç değilse okuma alışkanlığı kazanır. onun ilerde daha derin sulara açılma ihtimali,okumayan adamdan fazladır.
Uzun zamandır gözüme çarpan hede. Ya arkadaş, okuduğun şey "Canan Tan" vari kitaplar ama attığın hava kuram okuyormuşçasına sağa sola sataşmak. Yok ben kitapsız yaşayamam, yok teknoloji ile uğraşana kadar kitap okuyun vs. Kardeşim senin okuduğun şey ile televizyonda dizi izlemek aynı bok.
büyük bir yanılgıdır. kimse sadece kitap okuduğu için kültürlü olmaz. açıkçası kitaplar da insana çok bir şey katmaz. yaşayarak, tecrübe edinerek kültürlü olunur.
1. Kitap okuyanları eleştirmek. (olumsuz yönde.)
2. Atatürk'e duyulan kin.
3. insanların hayatta verdiği kararları doğru-yanlış diye kendince elestiren insanlar.
aslına bakarsan, hikaye öykü okuyan, bir şekilde magazin okuyo sayılabilir. kültür bilgiyse okunan kitabın herhangi bir bilim dalına hizmet etmesi gerekir.
mesela hobi olarak matematik öğrenen adam biliyorum alman. okuya okuya kendini çok geliştirmiş, ve bayaa ilerlemiş. fiziksel formülleri falan inceleyebiliyo adam. o adam mesela, kitap okuyarak kültürlenmiş adam sayılabilir.
ama barbara cartland ve türevi şahısların binlerce sayfalık aşk romanlarını okuyan kadınların kültürlenmiş olduklarını söylemek güçtür.
ben de quantum fiziğiyla ilgileniyorum, habire hem yeni kitaplar ookuyorum hem de anlamadığım kitaplari tekrar tekrar okuyorum.
bunun dışında artik - sadece kitaptan diil youtube dan başka kaynaktan da bilgi transferi yapmak mümkündür. kitap...bilgi transferi yapıyosa kültür taşıyordur,
ve günümüzde bilgi transferi illa da kitapla yapılmamaktadır.
insan zekası araba motoru gibi. nasıl yakıt koyunca çalışıyor işte okumak da motora yakıt koymak gibi. ha siz ben sadece depoyu doldurup arabayı garaja çekip sadece eşe dosta eve gelince bakın bu benim arabam diye gösterip hava atmak istersiniz onu da anlarım ama motorlar çalışmak için arabalar da gitmek için yapılır. insan neden kültür sahibi olur yeni şeyler üretmek için. üretmeyen insan boş insandır.