özellikle şehiriçi ve şehirdışı otobüs yolculuklarında karşılaşılan bir durumdur. bazı kişiler -ki bunlardan bir çoğu aramızda da olabilir, hatta şu an bu yazıyı okuyor da olabilir- kitap okurken kitabın üzerine kalem ile notlar alırlar. bazen post-itler kullanırlar, bazen yanlarında bir de küçük not defteri taşıyıp oraya yazarlar birşeyler ama habire not alırlar. okulda derste bile not almayan ben, bir kitap okurken -ki gayet iyi sayıda kitap okumuşluğum vardır, hani öyle lan öküze bak hem kitap okumaz hem de not almaktan birşey anlamaya çalışır denmesin diye böyle bir bilgi veriyorum- ne için not alınır, sonra o nota neden bakılır, ne zaman bakılır, bakılsa ne kazanılır, bakılmazsa ne kaybedilir gibi sorular eşliğinde her bir kitaba başladığımda ulan dur bu sefer ben de not alacağım derim fakat aldığım tek not, kitabın ilk sayfasında son bulur. benim okul o yüzden zor bittiydi herhalde.
okur yazar olmanın ispati için uygulanabilecek deneme yanilma metodu
-oku lan hatta okurken yaz bir taraftan...bak yazamıyor yok sana kırmızı kurdela falan...
okumanın kalıcı hale gelmesi için gerekli bir metodtur. aynı zamanda, kitabın satırları çizilmek suretiyle, ok çıkarmak veya sayfa kenarına not düşmek suretiyle de gerçekleştirilebilir.
bilginin tazelenmesi için ya da çok beğenilen veya anlaşılamayan, üzerinde kafa yorulması gereken sözler için, kitap okurken yazarın tavsiye ettiği eserleri araştırmak için gibi bi sürü nedenle not tututabilir. not tutmanın da bir adabı vardır, kitabın orasına burasına tutulan not, not değildir. kitaba karşı yapılan saygısızlıktır.
batı dillerinde okuyan öğrencilerin karakteristik özelliğidir, olmak zorundadır, olmazsa olmazdır. okunan kitabın bitmesini zorlaştıran hatta zamanı iki katına çıkaran aktivitedir.
aynı kitap tekrar okunduğunda gerçekleri ortaya seren hadisedir.. bir yıl önce alınan notun bir yıl sonra hiçbir anlamı yoktur.. neden? insan değişmiştir.. hadi canım..
not almadan kitap okuyamamak şeklinde yaşadığım durumdur. yazmadan ne ders çalışabiliyorum, ne de kitap okuyabiliyorum. faydalı da olsa, bence işkenceden çok az eksiği var. *
siyaset, psikoloji, tarih kitapları okunurken yapılan, yapılması gereken eylemdir. yabancı dilde yazılan kitapları okurken de yapılmalıdır (deyim, argo ve diğer kalıplar için).
eğer tez yazan bir öğrenciyseniz ve yazacağınız tez için onlarca kitap okumak zorunda kalıyorsanız mecburen yaptığınız eylemdir.
şu anda her biri yüzlerce sayfalık 11 adet kitap okuyorum. lisans tezimin konusu oldukça iddialı ve bir o kadar da zor. naylon bir tez hazırlayabilmem de söz konusu değil ne yazık ki. bu yüzden o kitapları okurken bir de tek tek notlar alıyorum ve kitapları okumak bitmek bilmiyor ama ileriki hayatımda bana oldukça faydası olacak bu tezin, biliyorum. sırf okulu bitirebilmek için bile olsa yapmam lazım zaten bu işi.
güzeldir. sevdiğiniz yerleri not almak, edindiğiniz değişik bilgileri saklamak için tatlı bir yöntemdir. kitap temiz kalınca değil, okundukça güzelleşir.
çok beğendiğiniz düşünceleri ve cümleleri de aklınızdan çıkmayacak şekilde ölümsüzleştirmiş olursunuz not alarak. sonra kafayı yemezsiniz acaba nerde okumuştum diye.
bunu cidden defter haline getirmiş insana aşık olabileceğimi düşünüyorum. büyük sabır, sadakat, düzen ve emek gerektirir. zamanı hapseder hatta o defter. bir de cümleler okuyanı kendinden geçiriyorsa işte, olmuş o. benim de ara ara yaparım ama dağınık bir insan olduğum için nereye ne not almıştım hep kaybederim. mesela kaybetmeden birini buraya yazarak kalıcı hale getireyim.
son notlardan biri: Ateşli bir şekilde savunulan görüşler asla iyi bir temele dayanmayan görüşlerdir; gerçekten de şiddetli duygusallık görüş sahibinin rasyonel kanıtlardan yoksun olduğunun bir göstergesidir. Politika ve din konularındaki görüşler hemen hemen tümüyle aşırı duygusallıkla bağlantılı olan türdendir.
kitabın deriye nüfuz etmesi açısından çok doğru bir yöntemdir. bazı kitaplarda öyle kısımlar var ki sadece onların içinden bir kitap daha yazılabiliyor.
ayrıca kitabın küçük mesajları olmasından mütevellit kalıcı da oluyor. yapın derim.