kimin yaptigi, ne okudugu ve ne dinledigiyle cok ilintili bir eylem.
ancak karmasik bir kitap okurken, atiyorum, karamazoff, bunun yaninda da brahms 4 taktiniz mi set´e, kazan gibi olursunuz. yukarida da tekrar tekrar yazdiklari gibi, hicbirisinden bir sey anlamazsiniz.ya da anladiginizi sanirsiniz.
ben aynen bu yukarida yazdigim romanin bir bölümünü, yukarida bahsettigim senfoniyle okudum.sonraki bir zaman, senfoninin caldigi zaman diliminde okudugum kismi tekrar okudum. ilk, senfoniyle okudugumda "anladim" sandigim kismi, sanki ilk defa okuyormusum gibi geldi.
imkansiz eylem. Mutlak bir kitap okumaktan bahsediyorsak bu diger algilarimizi dislayacak ve dolayisiyla müzik dinlenemeyecektir. Duyulabilir belki ama o da okurkenki konsantrasyonun düsüklügü ile ortaya cikar ve dinlenmeye baslanirsa okuma biter. Bu durumda da kitaba bakarsin belki ama bilgiyi isleyemezsin. Sonuc olarak ikisi birlikte yürümez.
yeniyetmelerin agzindan olay aynen soyle aktarilir:
"ayh ne kadar sacma bi' sey, ya kitap okursun ya muzik dinlersin; o ne oyle canim. ikisinin birarada oldugu nerede gorulmus alla'sen? hadi tv seyrederken ders calismak olsa neyse."
neil gaiman'n 'mezarlık kitabı' isimli kitabında liza adlı cadının başından geçenleri anlattığı ve bir mezar taşı bile olmadığı için yakındığı kısımı okurken aynı zamanda opeth'in hours of wealth adındaki şarkısının 2:22 den sonraki kısmını dinledim bu sabah. ağlıyodum lan az daha.
yapılabilen bir eylemdir ve ayrıca kelimelere büyü ve renk katan da bir eylemdir. yani müzik derken, klasik falan. öyle, bas bas kafa ütüleyen melodi yığını değil tabi.
insan beyni belki birçok parçaya bölünebilir ama aynı anda asla.belki bunu yaptıklarını iddia edenler olabilir saygı duyarım ama kendilerini kandırmasınlar ya.
barok müziğinin en önemi özelliklerindendir. dinlerken hangi işle uğraşırsanız uğraşın. o melodiyi ve huzuru her zaman karışıklık olmaksızın alacaksınız. çünkü barok müziği kendi içinde karşıttır.
güzel eylemdir. enstrümantal olursa özellikle daha da keyif verir. elbetteki kitaba göre müzik seçilecektir fakat bu müziklerin hafif tempo, ve genellikle az anstrümanlı olanlarında seçmek gerekir.
kitap okurken arka fonda senfoni orkestrası birşey çalsa en kralı gelsin yine zorlanır. bu nedenle transı kolaylaştıran flüt-keman-ud veya kanun gibi tek enstrümanlı müzikler muhteşem olur. denenmiş onaylanmıştır.
yolda, bayırda, çayırda, barda, okulda, mahpusta* kulaklıkları takıp uçuşa geçiren eylem. insanların abuk subuk muhabbetlerinden yalıtması da cabası. püf noktası, o kitabın müziğini bulmakta. betty blue sex pistols'la mükemmel gider misal. ha keza durgun don okuyacaksanız shahram nazeri dinlemesi süperdir. tek kötü yanı, alışkanlık yapıp sessizlikte kitaba yoğunlaşamama olabilir ancak.***