https://youtu.be/hj1KSieUeKY
kitap okurken enstrümantal müzik dinlemeyi seven birisiyim. iki şeyi aynı anda yapmak bana zaman kazandırıyor gibi hissediyorum. rahatlıyorum. bazen bir sinek vızıltısı konsantremi fena dağıtıyor ama ritmini bildiğim müzik dağıtmıyor.
bu paylaştığımı spotify'da bulabilirsiniz en iyisi bence bu.
çoğu uzmanlar yanlış olduğunu söylüyor. kitap okurken ritme kapılıp giden olduğu için olsa gerek; siz nasıl rahat ediyorsanız öyle yapın.
müzikten kastım yalnızca enstrümantal olanlar, gidip pop açmayın. hadi tıpış.
sanattır. kitap ve müzik birbirini tamamlar, kitabın türüne göre müzik seçilmelidir. bir polisiye okurken beethoven' in yıldırım senfonisi tarzı klasik müzik parçaları yer almalıdır örneğin, amaç polisiyenin derinden gelen gerilimine müziğin ayak uydurmasıdır. çok satan popüler dizi uyarlamaları okunurken dizide yer alan şarkılar kulağa gelmelidir. maceralar anlatan kitaplarda uzun şarkılar dinlenmeli, mümkünse finali çarpıcı olmalıdır. en büyük zevk ise kitap okurken dinlemek için bir liste oluşturmaktır, her kitaba uygun şarkıları aynı potada eritmektir.
Bazı insanlar için imkânsız olandır.
Müzik dinlerken, kitaba odaklanamam, dans ederim, kahvemi içerim, hayal kurarım, lâflarım..vs..
Kitap okurken de, hayattan soyutlanırım, sessizlik isterim meselâ.
daha önce bilmediğiniz veya çok fazla dinlemediğiniz müzikleri tercih etmelisiniz. yoksa insan çok sevdiği, hastası olduğu müzikleri dinlerken, içinden melodiyi mırıldanırken buluyor kendini. sonra bir bakıyor; aa, elinde kitap var!
kitaptan pek bir sikim anlamayacağınız gerçeğini göz önüne atarsak pek de cazip gelmeyen eylem. okuyun kitabınızı, geçin. öyle entel küntel havalara gerek yok. ha ille okuyacağım diyorsanız benim size önerim beethoven'ın symphony albümündeki yedinci parçasıdır. adını söylemeyeyim, tumblr'cı, soğuk kahvem'ci, sabah uykum'cu veletler gözüne gözüne sokmasın milletin.