polisiye okurken metne çok konsantre olmanız gerekmediğinde rock dinlenebilir. metallicanın 2. albümü olan Ride the Lightning favorimdir. onun dışında bazı soundtracklerin her kitapla gideri var. bir dönem yann tiersen-amelie soundtracine sarmıştım, sonrasında pirates of the caribbean-Klaus Badelt favorimdi.
başta da dediğim gibi okuduğunuz kitaba göre değişir. okuduğunuz kolay anlaşılır bir metinse, hele hele polisiye filansa yani sadece sonuç odaklı bir metinse müzik zevkinize göre her şey dinlenebilir lakin orhan pamuk, hasan ali toptaş gibi bir yazarı okuyorsanız müzik dinlemek biraz şey ister. * bu tarz kitaplar ya sessizce odanızda, ya kütüphanede ya da çok sakin sessiz bir cafede filan okunabilir bana göre.
kitap okurken müzik dinlenmez. Niyet eğer kitap okumak ise. Nedeni beynin işleyişi. Kitap okunduğu sırada eğer kitap okunma amacı güdülüyorsa arka planda olacak müzik beyni yormaktan başka bir işe yaramayacaktır. ( aynı anda iki iş yapılmaz. ) Müzik dinlemeye başlarsan okuduğundan bir şey anlamazsın. Bunlar kesinleşmiş bilimsel bilgilerdir. Aksini söyleyen kendini kandırır.
sokratesin savunmasını okurken resmen içine girdim kitabın bu müzikle. Euthyphron, Kriton, Phaidon diyaloglarını da içeren, daha geniş içeriğe sahip olan iş bankası kültür yayınlarından okumanızı tavsiye ederim.
edit: söz içerikli şeyler belki kafa karıştırabilir ancak bu tarz müzikleri arka fonda kısık sesle dinlerseniz aksine kitapla bütünleşmenizi, kafanızda imgeler oluşmasını kolaylaştırır.
Yoktur. Kitap dediğin şey bambaşka bir dünyaya açılan kapıdır. Orada farklı filmler, hiç duymadığınız müzikler vardır. Hiç tanımayıp kendinize yakın hissettiğiniz biri vardır veya birileri... Kitap okurken dinlenen müzik o dünyaya geçmenize engel olur. iki dünya arasına sıkışıp kalırsınız yani arafta... Müzik dinlemek gerçek hayatta olabilir kitap dünyasında değil.