türkiye'de okuma oranı düşük. ancak bunu moby dick'in abd satışlarıyla örneklemek de doğru bir sonuç vermez. zira bizde örneğin bir saatleri ayarlama enstitüsü neyse amerikalılar için moby dick öyledir. yani özellikle moby dick ve great gatsby en önemli amerikan romanları sayılır. lise müfredatında okutulur.
Edit: Entry'i doğru anlayın. Moby Dick şu anda 500 bin satıyor demiyorum; ABD'de yayınlanan her türlü kitap rahatlıkla, yani okullarda zorunlu olsun olmasın 500 bin bandına erişiyor diyorum. Okumadığımız için anlamıyoruz da artık.
Herman Melville'nin başyapıtı "Moby Dick" 1800'lü yılların sonunda ABD'de ilk defa yayınlandığında üç bin adet basılıyor. Şu anda ABD'de iyi satacağı düşünülen bir kitabın ilk baskısı 500 bin civarında. Yeni yayınlanan kitapların yarıdan fazlası bu sınıra erişiyor.
2018 Türkiyesine geliyoruz. Kitapların %80'inin ilk baskısı 3 bin adet ve çoğu ikinci baskıyı görmüyor veya yıllar sonra görüyor.
Kitap satışları bakımından neredeyse ABD'nin 250 sene önce olduğu yerdeyiz.
Lan ne kitabından bahsediyonuz, hayatımızı sınavlarımızda başarılı olabilmeye adadık; bize kültürlü çocuklar olmamız için zaman mı tanıdılar, ben üniversteye hazırlanan bi öğrenci olarak bu sölediğini çok saçma buluyorum. Hayatım her sene sınavlara hazırlanmakla geçti sen kaç yaşındasın bilmiom ama eskiden ki gibi değil devir değişti entellik karın doyurmuo insanların sana bakışı paran varsa güzel yoksa hiçsin kültürünle ilgilenen yok. Kitap her yerde ama bize öğrenmeyi değil ezberletmeyi öğrettiler. Eskiden tornacı adam polis olabiliyodu memur olabiliyodu gel ygs sınavına 4 gün kaldı kitap oku götün yiyosa bu cahillikle dar görüşlülükle bizi suçlamayı bırak da kitabına dön...
bunu da saçma sapan bir " kitap okumayalım google var yıl olmuş 2015 kitap mı kaldı " tarzı bir başlık sandığım için saldırma hırsıyla girdim fakat yazara katılarak çıkıyorum...
tanım: yeterince kitap okumadığımız bir gerçektir. liselerde dahi, sınıfta kitap okuyorsanız marjinal gözle bakılırdınız. bu en güzel örnektir.