Kitap okumayanların ortak özelliklerini yazacağımıza, neden kitap okumaları gerektiğini, hayatın sorgulandıkça güzel olduğunu, başvuru yapacakları bir çok kaynağında onlar olduğunu, karanlığa onların da bir kibrit çakmasını teşvik etmek daha doğru olmaz mı?
hayata daha dar bir pencereden bakarlar. konuşurken kelimeleri belli bir yerden sonra tekdüze hale geçmeye başlar. kültürel birikim açısından yetersizlerdir. tabi şahıs bununla daha mutlu olabilir.
Azami üç sayfadan sonra göz ve baş ağrısı ile kitabı ellerinden bırakmaları.
Sosyal mecrada video ve fotoğraf ağırlıklı uygulamaları kullanmaları. Bunu şuraya girdi girerek çürütüyorum ama olsunsdfg.
Neyse iş bu girdinin devamı ciddi olacaktır. Hasbelkader buraya kadar okuduysanız boşverin, bir sonraki girdiye geçebilirsiniz.
Ciddili entry mod on
Kitap da temelde radyo, TV gibi bir iletişim aracından fazlası değil. Git gide gözden düşmesinin sebebi insanların artık hiç olmadıkları kadar etkileşimli, hem görsel hem işitsel medya ile destekli, salt Soldan sağa ilerleyen satırlar değil tam tersi tek bir tık ile bambaşka bir bilgiye ışınlanacakları iletişim araçları / uygulamaları kullanıyor olmaları. Eskiden kitap dışında pek tercihimiz yoktu; şimdi insanları neden beyne çok daha kısa sürede çok daha fazla uyaran gönderen iletişim araçları varken kitap için düzenli zaman ayırmaları gerektiğini öğretmek zorundasınız. Salt okuma yazmayı öğretmek yetmiyor artık maalesef ki. Dolayısıyla ortak özellik bulmak için kasmak yerine bunun sebeplerini tartışıp olası çözüm önerileri üretmek daha mantıklı.
Ciddili entry mod off
Bir de neden okuyanlar okumayanların ortak özelliklerini sayıyor, bu ne yaman çelişki anne anlamadım.
Hayâl dünyaları yoktur.
Empati yapamazlar ve karşısında ki insanı anlayamaz, anlamaya bile çalışmaz. Merakları sadece sahip olma dürtüleri ile oluşur, bunun için bir olguya soyut yaklaşım yapar.
Doymak bilmeyen bir açlık içinde yaşarlar.
Bunun çok olumsuz örneği var. Çok kitap okuyanların da olabildiği gibi. Mesela çok kitap okumak bazı insanlarda farkında olmadıkları bi çok bilmişlik yaratıyor. Bu öyle boktan bi insan şekli ki hiç kitap okumamış birini buna tercih edersiniz.
kitap okumayı sevmiyo ya da vakit ayırmaya gerek bulmamalarıdir gelişim sadece kitap okumakla olmuyo , ki okuyanlardan da az çekmedik. insanı donanımlı yapan kitap değil merak duygusudur ama kitap sevgisi diye bişey var onu tartışmam o ayrı.
kısa cevap verirler, tek kelimelik cevaplar. çünkü kelime hazneleri dardır. kendilerini ifade edemezler. dünyayı 100-150 kelime ile idare etmeye çalışırlar. cahillikleriyle kalırlar.
Bu konuda genelleme yapmamız pek mümkün değil gibi duruyor çünkü kitap okumayanların okumama sebeplerinin farklılıklarından dolayı onları kendi içinde gruplara ayırmamız gerekir.
1. Zamanı olmadığı için okumayanlar
2. Gerçekten zamanı olmadığı için okumayanlar
3. Kitap satın almanın verdiği tatminle raflara dizdiği kitapları okuma gereği duymayanlar
4. Gıpta eden ama bir türlü başlayamayanlar
5. Gerçekten boş iş olduğunu düşünen dar kafalar
Bu 5 farklı grubun kendine has farklı özellikleri olduğundan sadece 2 ortak noktada buluşabilirler:
A) bahanelerinin çok olması
B) kitap okumamaları
Kitap okumayı ne olarak görüyorsunuz böyle? Bende kitap okuyorum ama bu egonun yarısı bende yok acaba yanlış kitabı mı okuyorum söyleyin bende bileyim.