Çok kalın kitaplardan başlamasınlar.
Mümkünse 150-250 civarı sayfa sayısına sahip kitaplardan başlasınlar sıkılmamaları için.
Dili ağır kitaplardan bir süre uzak dursunlar.
Caka satmak, karşı cins tavlamak, entelektüel görünmek gibi amaçlarla değil, gerçekten okumak, okurken zevk almak, bilgi edinmek, hayal gücünü ve kelime haznesini geliştirmek için okusunlar. Haydiyin bakayım zıpzıplarım, göreyim sizi. Keyifli okumalar.
ilgini çekecek konulara yönelmeli hangi türü sevdiğini araştırıp öğrenmelisin bunun için de kitapları güzelce karıştırıp kitap satın almadan önce de bir kütüphaneden içeriğine bakabilirsin .
Küçükken sana uygun değil bu kitap anlamazsın dediklerinde inadına kitabın üzerindeki kız için almıştım okuduğumda hiçbir halt anlamadığım için kitabın içine etmiştim gel gör ki üzerinden yıllar geçince tekrar okudum ve kitaba bayıldım ... Bazı güzel kitaplar olgunluk istiyor kendine uygun seviyene de uygun anlayabileceğin ve seni sıkmayacak , kitaplara karşı sevgi beslemeni sağlayacak kitaplar okuyabilirisin zamanında her türlü okurdum fakat artık kişisel gelişim , felsefe üzerine kitaplar ve denemeler okumak daha çok zevk veriyor bana ..
Okuma aliskanligi kazanmak isteyenlere verilebilecek tavsiyelerdir. Evet amcalarım teyzelerim 12 yasindayim. Hayatimda bilerek veya isteyerek kitap almadım bundan sonra duzenli kitap okumak istiyorum acaba ilk hangi kitaplardan başlamalıyım ? Direk tutunamayanlar dan başlasam olur mu ? Ya da kötü çocuktan. Evet.
Okuma alışkanlığı mühim. Hemen tuğlalara atlamayın.
Meselâ Türkiye iş bankası kültür yayınları'nda Jules Verne serisi var. Ondan başlayın.
Daha sonra, robinson crusoe ve sivastopol gibi iki roman var.
Bunlar da hasan âli yücel klasikleri içinde var.
ilber hoca'nın kitapları da çok iyi. Bir çırpıda okunuyor unutmayın. Seyahatnamesi, Türklerin tarihi serisi, Avrupa ve biz adlı kitabı. Hepsi muazzam.
Daha sonra hobbit'i okuyun derim. Bildiğin yetişkin masalı.
Büyük bir kitapçıya gidin. O kokuyu içinde çekin. Kitapçıyı saatlerce dolaşın , kitapları karıştırıp tarzınızı bulun.
1-eğer bir yazarı sevdiyseniz kesinlikle tüm kitaplarını okuyun. (bkz: tess gerritsen) (bkz: Sabahattin Ali)
2-Kitap sarmadıysa kendimizi zorlamayın okumayı bırakın.
3-Sayfa sınırlaması olmamalı kitap sarıyor ise inanın 2000 sayfalık kitap bile okunur.
birine kitap önermek çok sıkıntılı yani sevebilir o yapıtı sevmeyebilir de film önermek gibi de değildir çünkü herkesin tasavvur dünyası farklı. ama illa önerceksem küçük prens büyük küçük herkesin okuması gereken bir eser.
eğer gerçek bir camışsanız ve gerçekten kitap okumaya başlamak istiyorsanız öncelikle olay hikayelerine (maupassant) yönelmenizi öneririm. daha akıcı daha az kafa yoran( bu yaşa kadar okumadıysan kafasızsın o yüzden daha az yormalı seni) ve daha kolay biten kitaplardır bunlar ve sizi daha çabuk adepte edebilir bu yeni duruma. daha sonra tarihten, mitolojiden yahut herhangi bir spor dalıyla alakalı; yani meraklı olduğunu konularla alakalı kitaplar okumaya başlayın. bu aşamayı da atlattıysanız yavaş yavaş klasiklere geçebilirsiniz. 1880-1920 arası yazılan türk klasikleri sizin için uygundur. bunu da atlatabilirseniz batı - hint klasiklerine yönelebilirsiniz. ama sizden adam olmaz.
hadi o da tamam, bu iş için tavsiye mi alınır? kitap arkadaş gibidir gidersin kapağına bakar seçersin sonra ne çıkarsa bahtına.
zevklerin, hayallerin, geçmişin belirler kitabı.
tavsiye üzerine kitaba başlanmaz, tavsiye üzerine kitabın fotosu çekilip instagrama atılır. hadi bakim.