aylar süren araştırmalar sonucu yaptığım tespit. saatlerce iki büklüm olmak yerine varsa filmini alıp sadece yazılı olan kitaptan alacagın zevkin 10 katı zevk alınabilir. Sonuçta biri maçın kritik anlarını gazeteden okumak diğeri özetini televizyondan seyretmek gibidir.
eğer yoksa bir diğer alternatif olarak, gittiğiniz kitabevinde kitabın arka kapağını okuyarak ya da son sayfanın son cümlesini okuyarak konuya hakim olmak da gayet mümkündür. böylece biz insanlar zamanını iyi değerlendirecek, boş kalan zamanlarında da başka meşgalelere yelken açmış olacağız.
bakın kitap okumanın yararlarını ve zararlarını sizlere sıraladım,
kitap okumanın zararlarını sıralarsak:
para kaybı
göz bozukluğu
kalıcı boyun tutulması
zaman kaybı
asosyalleşme
beynin boş yere meşgul edilişi
kitap okumanın yararları:
kelimeleri heceleyemeden okumak ( ben bunun sıkıntısını çekiyorum hala)
Kıt beyinlilerin söylediği bir cümledir. Kitap insanı her alanda geliştirir, insanın konuşmasını bile değiştirir, kelime haznesi çoğalır, olaylara daha geniş açıdan bakmaya başlar, hele ki kişisel gelişim kitapları okuyorsanız tadından yenmez.
Hiç bir yararı yok demek cehaletin en büyüğüdür. Hayal gücün gelişir, Odaklanma problemini giderir, diksiyonun ve kelime hazinen gelişir vb. birçok yararları, aynı zaman'da bir film izleme ile mukayese edilemez.
"..faydasız bir çırpınış, hatalı ve hatta sakat bir düşünceydi. bu cümleyi o kadar hızlı söylemişti ki yüzünde oluşan çirkinlik olmasa anlamak neredeyse imkansızdı. kalın kaşları iyice bir birinden uzaklaşmış, gözbebekleri aşağıya doğru bakarken çenesini hafifçe yukarı kaldırarak kibrin bayrağı olan ifadeye bürünmüştü. ifadeyi ustaca kullanmasından daha önce defalarca bunu uyguladığını çıkarmak zor değildi."
- abi ne diyosun sen allahaşkına ya. şunun bir filmini çek de izleyek, bir bok anlamıyorum.
+ ...
- abi?
+ iyi siktir git şimdi.
- ama..
+ iyi siktir ama..
kitap okumak keyif işidir. gerçekten zevk almayanlar kitap okuyamaz. küçük bir çocuğa kitap okutmaya çalışırken aslında ondan zevk almasını öğretmeye çalışırız. insanlar kitap okumaya çok ta hayati ihtiyaç diye bakmadan başlarlar kısacası. nasılki futbolu seviyorsak (sözlükte çoğunluk erkek olduğu için verildi bu örnek) kitap okumakta onun gibi. futbolu sana bir yararı olsun diye sevmezsin ama halı saha maçlarıyla sana sosyalleşme sağlar, iddia oynarken rasyonel düşünürsün(sallamış olabilirim bi bayan olarak anca bukadar), futbolcular sayesinde hangi şehir hangi ülkede yada ne biliyim sambacı brezilya kızlarını falan öğrenirsin ufkun açılır. kitap okumanında bundan pek farkı yok. yani kitabı zevk için okursun ama sana şahane bir konuşma yeteneği verir, olaylara değişik açılardan bakabilirsin, değişik konular konuşulduğunda sığır sığır bakmazsın ve eğer çok okursan şirinleri bile görebilirsin.
'filmi, dizisi, sitcom'u yapılır o zaman izlerim ne uğraşacam yeaw' mentalitesini taşıyan insanların yumurtladığı düşüncedir. ha sanki bütün yapıtlar film veya dizi olarak önüne gelecek de sen beynini bir gram çalıştırmadan konuya vakıf olacaksın. ayrıca okumayan toplum tepkisiz kalır; tepkiyi, muhalefet etmeyi, birşeyler hakkında söz sahibi olmak istemeyi terör sanır, asilik olarak addeder.
kitap var kitap var öncelikle. roman kitabının bir şey öğretememesi gibi bir şey de söz konusu değildir. onun için de roman var roman var lütfen ! sadece alacaranlık ve türevlerini okuyorsan tabiki en fazla kazanacağın şey kelimeleri hecelemeden okumaktır. ama bi mülksüzleri ya da roman kitabı olarak bi iki şehrin hikayesini oku gel, ondan sonra görüşelim.
kitap okumadığım sıra türkçe netlerim----- 40 soruda 35 falandı.
kitap okumaya başladım türkçe netlerim-----40 soruda 24 25 oldu.
baktım ygs kapıda bıraktım okumayı------- ygs netim 36 oldu.
2yıl öncesinden bahsediyorum kitap okudukça çok yönlü düşündüğümüz için bu testlerde fayda etmiyor zarar veriyor. fakat sizi alıp klasik sınava soksalar gayet iyi puanlar alırsınız ama testte bu ters tepiyor bu yüzden ben sınavlara kitap okuyarak hazırlanmasından yana değilim. gitsin hızlı okuma dersi alsın sınava girsin daha sonra okusun kitap efendim.
bir kitabı(hangi kitap olduğunun önemli olduğunu söylemeye gerek yok) 2 ayda bitirenin yaptığı tespit. kaliteli bir yapıtı 1 haftadan kısa bir sürede bitirmek... işte bu zevk verir. insana birçok şey katar.
ancak kitap okumayan bir aptalın söyleyeceği söz. kitap okumadan insan istediği bilgileri internette bulabilirmiş. salak herif, kitabın önemi burda çıkıyor zaten. kitap okuduğun zaman merak etiğin konuyu 1.ağızdan öğrenirsin. internetten okudukların ise 2., 3., 4. sınıf herkesin aslından çıktıktan sonra değiştire değiştire kendine göre yonttukları bilgilerdir.
kesinlikle doğrudur. kitap okuyunca öğreniyorsun, ufkun genişliyor ve o oranda mutsuz oluyorsun. halbuki okumayıp cahil kalarak son derece mutlu olmak mümkün. siz siz olun, okumayın, okutmayın; gerçekler gereğinden fazla can sıkıcı.