okursan diksiyonunu düzgün tutarsın. aslında diksiyonu gazete, makale vb. şeylerle de idare edersin de neyse. fazla kaptırırsan zaten aşırı dikkatten gözlerine tedavi gerekir gözlük felan takmaya başlarsın. ondan sonra cuma sosyal hayatını kısıtlar. dengede tutmak lazım.
yoktur öyle bir zarar. olgunlaşırsın, düşüncelerini beslersin, geliştirirsin, farklı bakış açıları kazanırsın. değişik dünyalarda gezersin.. varsın bağımlılık yaratsın. yalnız sırf artistlik olsun diye kitap alıp kitabın fotoğrafını paylaşan embesillerin bağımlılığından bahsetmiyorum.
kitap okumayanların buldukları zararlardır. halbuki biraz kitap okusalar düşüncelerinin ne kadar yanlış olduklarını anlayacaklardır. lakin kitap okumadıklarından degil de entry almak icin boyle dusunduklerini beyan etmektedirler.
zarardan ziyade bedeldir bunlar.
Okumak sizi normal insan olmaktan alıkoyar. Caddeleri dolduran beyinsizler sürüsünden daha farklı kelimelerle konuşur ve düşünürsünüz, onlardan daha çok şey bilir, onlardan daha zeki olur, her şeyin onların görmediği yönlerini görürsünüz ve tüm bunlara rağmen bu embesiller tarafından aşağılanır, hor görülür değişik isimlendirmelere maruz bırakılırsınız.
ne kadar çok okuyorsanız o kadar gerçek dünyadan uzaklaşır, çevrenizdeki insanlardan koparsınız. kitaplarda gördüğünüz gibi insanlar olsun istersiniz çevrenizde, kitaptaki adama hayran olup kadını kıskanmaya başlarsınız, sonra sosyal cevresinden zevk alamayan antisosyal bir canlıya dönüşürsünüz.
en sürükleyici yerinde bırakıp uyumak istenmemesi, gözlerin bulanıklaşması, bazı durumlarda ''okudum biliyorum'' diye öne çıkma isteği ve ''ben bile daha güzel yazardım'' diye böbürlenme.
mesela bir tarihçinin kitabını okumaktansa tek katıldığı bir programı izlemek daha evladır.
çünkü kitap okurken gereksiz detaylar arasında boğulabilirsiniz fakat o tarihçinin programını izlediğinizde zaman kısıtlı oldugundan size direk süzme bilgiyi aktarmak zorunda kalacaktır.
kitap okumak beslenmektir.
Dengesiz beslenenler için, faydadan çok zarar verir.
gıda güvenliği kadar, kitap güvenilirliği önemlidir.
gıda terörü kadar, yanlış ve manipülatif bilgiler içeren kitaplar tehlikelidir.
Kitapların yazılması , basılması , dağıtımı , satışı ve okunması gibi süreçler , korkunç boyutlara ulaşan kaynak , enerji , zaman ve işgücü israfına , milli servetin heba olmasına ; bunlar da kaynakların etkin kullanılmayışından dolayı sosyoekonomik olumsuzluklara yolaçmaktadır.
Her şeyden önce, okumak bağımlılık yaptığı için zararlıdır. Çok okumak , ruh ve beden sağlığını bozucu yönde etki yapmaktadır.