kitap okumak zorunda mıyız

entry4 galeri0
    1.
  1. kendinizi geliştirmek için illaha da kitaplara ihtiyaç duymak zorunda değilsiniz. kişisel gelişiminizi geliştirmek için sadece kitap okumanız da yetmez, ona birazdan geleceğiz.

    kitap nedir? önünde ve arkasında 1 adet kapağı bulunan, o kapakların arasında da bilmem kaç yüz sayfa bulunan, ve içeriğinde de duruma göre bilgiler verebilen, veya da sıradışı hikâyeler anlatan bir kağıt topluluğudur. güzeldir, hoştur, okunasıdır. ancak bizim konumuz şuanda bu değil.

    toplum nazarında hep şu yaklaşıma maruz kalmışsınızdır;

    kitap oku kanka, kelime dağarcığın genişlesin.
    kitap oku kanka, diksiyonun gelişsin.
    kitap oku kanka, zekân gelişsin. bla bla.

    bunlar bizim nacizade toplumumuzun sunduğu, genele vurduğumuzda ise tek tekel olarak adlandırabileceğimiz standart tavsiyeler.

    bunlara sahip olmak için illaha da kitap okumanız mı gerekir? mesela kelime dağarcığınızı, isterseniz youtube'dan bile geliştirebilirsiniz, ki kitap haricinde bu skala bayağı bir genişleyecektir.ama elbette sadece youtube ile sınırlı da değil. mesela atıyorum psikolojinin tanımını merak ediyorsunuz, ve google'dan açıp tanımını okumaya başladınız. orada ki yazılan yazıların neredeyse herbiri, kitapvari düzgün türkçe ile yazıldığı için, ve kelime dağarcıkları da geniş olduğu için rahatlıkla tanımı kavrayabilir, ve siz de onun yazdığı yazılarla kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. ee şimdi ne oldu, illaha da kitap okumaya ihtlyacımız var mıymış?

    diksiyonunuzun gelişmesi için, illaha da kitap okumanıza gerek yok. sağlam bir bilgi birikimiyle, ve güzel bir türkçe ile bunu da halledebilirsiniz. hatta sosyalleşerek bile bunu geliştirebilirsiniz. mesela sesinizi doğru kullanmanızı sağlayan eğitimler var, onlara da katılabilirsiniz. zira sosyallik ilişkilerimizin neredeyse herbirinde, "konuşma" adlı oldschool iletişim yöntemi olduğu için, bu da diksiyonunuza ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. elbette 2 lafı bir araya getiremeyen maymunlarla sürekli istişare etmiyorsanız. ama mesela atıyorum düzgün diksiyona ve bilgi birikimine sahip biriyle iletişim kurduğunuzda, zaman zaman nlp'lere de maruz kalacağınız için, diksiyonunuz kalıcı şekilde gelişim gösterecektir. şuan kitap okuduğunuzu sanmıyorum, ama ona rağmen çok da güzel diksiyonunuzu geliştirdiniz.

    zekânızı geliştirmek için de illaha kitap okumaya ihtiyacınız yoktur. yine sağlam bir bilgi birikimiyle, güzel türkçeyle, ve çeşitli internet kaynaklarından da yardım alabilirsiniz. bunlara örnek olarak çeşitli bilgi sayfaları, blog sayfaları, ya da ne bileyim vikipedi, hatta uludağ sözlük bile olur lan! zira burada da birsürü yazıya maruz kalıyorsunuz. evet sözlüğün damınakoyan barzolar bolca bulunuyor, ancak benim gibi bilgi birikimi ve zekâsı yüksek yazarlar da azınlıkta olsa varlar. okuyabilirsiniz, hatta o başlık hakkında fikirleriniz varsa, onları da yazarak kağıda dökebilirsiniz. zekânızı, dil bilginizi, ve az önce bahsettiğim diksiyonunuzu vs geliştirebilirsiniz. ee ne oldu, kitap okuduk mu buraya kadar da? hayır!

    evet biraz karman çorman oldu farkındayım, hemen toparlayayım. bu entry de kitaplara antipatik yaklaşmadım yanlış anlaşılmayayım. kitaplar da okunmaya değerdir, severim, sayarım. sadece kendinizi geliştirmek için, illaha da kitap okumak zorunda değilsiniz'i deraylandırmaktı amacım. toplumun verdiği öneriler kendi çeperlerinde haklı olsa da, ihtimallerinizi sadece kitaplarla daraltmak ne kadar mantıklı?

    şuna da parmak basayım, kendinizi geliştirmek için illaha da kitap okumanız gerekmez dedik, ancak mutlaka ve mutlaka bir şeyler okumak zorundasınız bu bir gerçek. özellikle bu evrede merak çok önemlidir. kişisel gelişiminizde ve bilgi birikiminiz de önemli rol oynarlar. zira eğitim sistemimizin hali ortada. e sadece sosyalleşerek de biryere kadar gelişiyoruz. o yüzden kendinizi geliştirmek için, bolca bir şeyler okumalı, ve karşılaştığınız hemen hemen her şeyi de sorgulayıp eleştirmeniz gerekiyor. bu sorgulama, eleştirme muhabbeti de zaten kişisel gelişiminizi geliştirmeye başladığınızda kendiliğinden gelecektir.

    mesela şuan bile bu entryi okurken kendinizi geliştirdiniz. dozajı önemli değil, önemli olan kişisel gelişiminize ufak da olsa katkı sağlamamdı.

    sizleri seviyorum <3
    0 ...
  2. 2.
  3. Aktivitelere Göre stres azaltma oranı:
    1- Yürüyüş yapmak: %42
    2- Kahve içmek: %52
    3- Müzik dinlemek : %62
    4- Kitap okumak: %68.
    1 ...
  4. 3.
  5. "kitap okuyan insan" imgesine kutsiyet atfeden bir yaklaşım var. Bu şekilciliğe düşülmemeli.

    kitap kutsiyetçilerine göre sesli kitap dinleyen biri fiziki şekilde kitabı elinde tutup okuyan birinden daha az verim alır. Bizzat bunu düşünmezler ama hisleri bu yöndedir. Hiçbir şey abartıya mazhar olmamalı.
    1 ...
  6. 4.
  7. Ben şuan zorundayım. Sosyal medya bok gibi.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük