ne salak bir karşılaştırma bu. yüzmek mi yoksa yemek yemek mi gibi birşey olmuş. her kitabın filmi ya da her filmin kitabı yok ki.
hem kitabı hemde filmi olsa bile o zaman şöyle denilir "film kitabı iyi uyarlamış mı?"
insana katacaklarını soruyor olursanız kitap derim. çünkü film izlerken önünüze hazır bir ürün sunuluyor sadece sunulanı izliyorsunuz.
ama kitap okurken beyniniz aktif olarak çalışır kelimeleri harmanlar, hayal kurar, bağlantı oluşturursunuz.
sinemada bakış açınız gelişir, ders almayı öğrenir, replikler daha fazla akılda kalıcı olur.
ikisi de güzel şeylerdir. Eğer izlediğiniz filmler ciddi anlamda size bir şeyler katabiliyorsa izleyin; tabi bu okunan kitap için de geçerlidir.
Mesela bazı kitaplar vardır ki okumaya değmez, bir bilgi vermez, öyle güzel bir edebi Dili yoktur. Öylesine yazılmış, sırf para kazanmak için bu işi kapı olarak görenler tarafından yazılmışlardır. O yüzden bu karşılaştırma kısırdır. Bazı filmler kitaplardan daha iyi, bazı kitaplar da filmlerden daha iyilerdir.
kesinlikle kitap okumak. Çünkü film izlerken müzikler, çekim teknikleri gibi yan uygulamalardan dolayı izlenilen şey hakkında bir ön fikir oluşturuluyor. Yani nerede gülmemiz gerektiği, ne zaman üzüleceğimiz bile belli.
Mesela bir çok insan öldürülmüş olsun bir sahnede. Arkada böyle gururlandırıcı bir müzik ile bir grup asker geliyor. "Zafer kazandık" falan birşeyler diyorlar. Bu noktada vay be kahraman askerlere bak diyorsunuz. Aynı sahneyi örneğin üzgün bir müzikle şöyle siyah beyaz fonla çekince birkaç da "katledildi halkım, sağ kalan yok" tarzı repliklerle süsleyince bu noktada üzülüyorsunuz.
Kitap okuyunca da algılarınızla oynanıyor doğru. Ama sinema kadar değil.
Film izlerken gördüğün oda yalnızca bir odadır fakat kitap okurken gördüğün oda sözcüğü aklına bambaşka odalar getirir. Kısacası kitap geniş, film dardır.
dizi izlemek derim ama öyle sikim sonik diziler değil. kitabı tek kişi yazar ne kadarda olsa tek taraflı okursunuz ama dizilerde yapımcısından yonetmenine senaristinden oyuncusuna birçok ayrı insanla muattap olursunuz.
Ben bu iki eylemi somuta indirerek şu örneği vermek istiyorum; kitap okumak istediğimiz malzemeler ile isteğimiz şekilde kendi pastamızı yapmak, film izlemek ise bize sunulan hazır pasta.
ikisi de gereksizdir. Zira ikisi de vakit kaybından başka bir şey değildir.
Not: roman, hikâye vs. Gibi kurgulanmış kitaplar baz alınarak girilmiştir bu entry. Kurgu olmayan bir kitapla bir filmin kıyaslaması yapılamaz diye düşünülüp.