birçok yazarın imza günleri ve söyleşilerinin düzenlendiği, ulaşımı zor olsa da hem güzel bir gezi olması bakımından hem de uyguladıkları ucuzluk politikasıyla acayip faydalı bir ortam. bursaya martın ilk haftası gelir ve biz 1 hafta boyunca o güzelim kitapları buttim'in arka tarafındaki fuar alanında misafir ederiz, iyi ağırlayamadığımız kesin ama kitaplar da her zaman biyerlere atılmasıyla zaten çilekeştir. ayrıca hiç olmaması gibi bir ihtimal düşünüldüğünde onlar da tek daha fazla insana ulaşalım diye her türlü çileye katlanırlar.
bu yıl iki saatte gittiğimiz, iki saatte döndüğümüz fuardır. bu fuarı şehir içinde bir yer bulup neden yapmazlar anlamam. beş saat kitap okumayan binlerce insan yollarda sefil oluyor.
nihat genç'in 1 saatlik konuşmasını dinlediğim, türkiye'nin en entellektüel fuarı. bu sene kitap fiyatları bazı standlarda pahalı olsa da hiç pazarlık yapmayacağını düşündüğünüz firmalar bile pazarlık yapınca %10-15 daha indirim yapmaktadırlar. fuarda 2 sene önceki gibi bir sağcı solcu yayın gruplaması olmamış, standlar daha rastgele dağılmış görüntüsü vermektedir.
(bkz: pazarlıkçılık)
Özellikle son 5-6 yıldır anadolu şehirlerinde yapılan fuarlar kepazeliktir diyebilirim. Şehrin kültürüne, okumaya, insanlığa gram faydası yok çoğunun. Tamamen ergenlere yönelik toplumu yozlaştıran kitaplar pompalanıyor. Yüzlerce ne bastığını bilebilmeyen sözde yayınevlerinin işgali altında bu fuarlar. işin kötüsü yerel idareler bunları destekliyor. Öğrencileri zorunlu olarak buralara taşıyor. Devlet stant açana destek veriyor. Bu işte en kazançlılarsa, bir şekilde isim yapmış çoğu sözde yazar oluyor. Çoğunun kaşe bedeli 3-5 binden başlıyor. Bazılarının yazdıklarını okuyabilmek için baya uçmuş bir kafa olması gerekiyor yoksa çekilmiyor. istanbul dışında yapılmamalı. Bu israfa dur denilmeli.