aslında en zor sınavlardan biridir. var olan bir bilginin kağıda dökülmesi ve ezber değil, yorum ve muhakeme yeteneğinin kullanılması istenmektedir. bu sınavlarda sorulara çözüm üretmek özgünlük ister. ama istediğiniz kadar özgün olun, hocanın kafasına göre cevap veremiyorsanız yine yüksek not beklememeniz gereken sınavdır.
ilk anda kulağa hoş ta gelse hayra alamet değildir. çünkü soruların cevabı kitap defterde direkt olarak yoktur. ancak o kitap defterdeki bilgileri bileceksin ki , o zor , yorumlu soruyu yapabilesin.
valla korkun derim yani.
hocalar böyle sevimlilik yapar gibi söylerler ama etmediklerini de bırakmazlar .
o kadar zordur ki bir bok yapamicagini daha sinava girmeden hoca soyler soyleki,
-cocuklar sinav defter kitap acik olucak.
sonradan ogrenciler arasinda bir beyin firtinasi gerceklesir ve,
zeka seviyesi dusuk olup akli yetmeyenler genelde,
-aa.. ne guzel oglum sinavda cok iyi olucak, cok iyi yapariz.
der ama,
zeka seviyesi normal ve ustu ogrencilerdeyse,
-oglum bu sefer boku yedik sinav normal olsa defterden kitaptan bakip yapardik ama defter kitap aciksa kesin defter kitaptan yapilamiyacak sorular olucak. ne yaparsak yapalim bu sinav g'tmze girecek.
cumhuriyet dönemi şiir dersidir. 3 kitapta toptam 30 makaleden sorumlu olunan sınavda, hoca, makalelerin bulunduğu kitaplara izin vermiş; ben ise makaleleri okumuş, kitabın üzerine aldığım minik notlarla bu dersten yırtacağımı düşünmüştüm ki ilk soruyu gorene kadar. toplam 3 soru sorulan sınavım ilk sorusu şöyleydi;
"yukarıda verdiğimiz E. Cansever'in Aşk'ın Radyoaktivitesi adli şiiri, garip akımına tepki 2. yeni kapsamında, Cansever'in edebi kişiliğine yapılan eleştirileri de göz önünde bulundurarak, biçem ve tanı açısından açıklayınız?"
dumur olduğum andı. zaten soruyu kavramam 5 dk mı aldı. sınavdan geçtim. şayet nasıl başardığım konusunda en ufak bir fikrim yok şöyle ki sınavım diğer iki sorusunu cevaplamama rağmen hatırlamıyorum bile. geçmemin ise hocanın, verdiğim cevaplara bol bol gülmesi ile bağlantılı olması muhtemel.