arada dağlar kadar fark vardır. kitabını okuduktan sonra o hikayenin filmini izlemek genellikle hayal kırıklığı yaratır. film sığ kalır. hayal ettiklerinizi yansıtmaz ya da eksik yansıtır. kopukluklar olur. o kitabı okurken ki sürükleyici, sizi hikayenin içine alan hoş üslubu filmde alamamak da vardır.
ancak bunun yanında o hikayenin karakterlerinin can bulmuş halini izleme fırsatı yakalamış olmak da ayrı bi keyiftir.
film izlemek buzdağının gözüken kısmını görmektir, buzdağının sadece o küçük parçadan ibaret olduğunu düşünmeye yol açar. yanlış anlaşılmasın film izlemek de harika bir aktivite fakat kitap okumak çok daha başka. o buzdağının tamamını görmemizi, buzdağını tanımamızı, farkına varmamızı sağlar.
film izlerken başkalarının hayallerini izleriz. oysa kitap okurken kendi hayalimizin içine dalar, o hayali yaşarız !
Filmine göre değişir bu durum mesela titanici düşünecek olursak kitabını okudugumuzu varsayalım filmdeki aşkı hangi kelimeyle anlatır yazar ?
Ne kadar akılda kalıcı olur ?
eğer önce kitap okunursa; oradaki olayları, kişileri ve mekanları kendi hayal dünyanızda canlandırabileceğinizden dolayı daha sonra filmi izlediğinizde eğer hayaliniz ondan daha üst seviyedeyse ya da size daha çok hitap ediyorsa ki bu büyük ihtimalle böyle olur, film sönük gelir tatmin etmez.
Önce kitabını okuyup sonra filmini izelemenin alacağı karşılaştırmadır. Ama harry potter deki gibi yönetmen saçmalıklarına denk gelmez iseniz; şöyle ki, kitapda harmony hiçde güzel olmayan gözlüklü tırt bi kız ama filmde emma watson oynuyo be ya.
Kitapta her şey okuyucunun hayal gücününe bırakılmıştır, okuyucu karakterleri istediği gibi hayal edebilir ama filim de ise öyle bir şansınız yoktur bu yüzden kitap okumak daha güzeldir.