ortalama bir insanın yarım saatini ayırarak öğrenebileceğini iddia ettiğim alfabedir. yalnız bu iddia kitap yazısı için geçerlidir. el yazısını öğrenmek biraz daha uzun zaman alabilir.
Kiril (Konstantin) ve Metody kardeşler Rusça'yı bilmiyorlardı, onlar Slav topraklarından çok uzaklardaki bozkırlarda, Büyük Bulgaristan kağanlığının başkenti olan Fanagoriya şehrinde dünyaya gelmişlerdir. Onlar bütün Dest-i Kıpçak'ı kaplayan Türk dilinde konuşup yazıyorlardı. Slav alfabesi yani Krilitsa diye bilinen alfabeyi icat eden Kiril değildir. Kiril'in icat ettiği alfabe "Glagolitik" diye bilinen alfabedir ve bu iki alfabe de aynı değildir.
Orhun yazısının (Antik Türk Yazısı) değiştirilmesiyle meydana getirilen Glagolitik alfabe (Gerçek Kiril alfabesi) Büyük Kavimler Göçünden sonra Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orhun yazısını Avrupa'ya ilk olarak Atilla'nın akıncıları ve onların selefleri getirmişlerdi. Orta Avrupa sakinlerinin sözlerini kağıda aktarıp, zamana emanet edebilmeleri için, Türk Orhun Yazısı uzun süre tek imkanları olmuştur. Avrupa'nın bu bölgesinde bundan başka yazı olmadı, ama o yazıyı da sadece papazlar ve diğer din görevlileri büyük bir mucize olarak kullanmışlardır.
Rus tarihçileri, Kiril ve Metody'i "ilk Slav Eğitimcileri" olarak gösterip, ihtiyar Kiril'i (Daha doğrusu Konstantin'i) hristiyanlaştırma misyonu ile Kiev'e göndermişler, fakat çok önemli bir noktayı dikkate almamışlardır. Çağının büyük temsilcileri olan Kiril ve Metodiy'in faaliyetleri pek çok kayıtta olmasına rağmen, bu belgelerden Rus kaynaklı olmayanların hiçbirinde Kiev seyahati ile ilgili bir bilgi yoktur. *
1990 yılında dağılan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanan Türk cumhuriyetlerinde ve bağımsızlığını kazanamayan muhtar cumhuriyetlerde (Tataristan, Başkurdistan, Yakutistan...) kullanılan alfabedir.
Bu alfabeden önce bu Türk topluluklarında Arap alfabesi kullanılıyordu. Bolşevik ihtilâli'nden sonra (1917) Bütün Sovyet cumhuriyetlerinde Latin alfabesi kullanılmaya başlandı. Ancak 1928'de Atatürk'ün harf inkılâbı ile Türkiye Cumhuriyeti Latin alfabesine geçince, Sovyet hükümeti siyasî bir kararla (1932 yılında) bu Türk cumhuriyetlerinde, her Türk topluluğunda farklı olmak kaydıyla, Kiril (Rus) alfabesine geçti.
Günümüzde bağımsızlığını kazanan bu cumhuriyetlerde Latin alfabesine geçme çalışmaları devam etmektedir. Azerbaycan, Türkmenistan Latin alfabesine geçmiş bulunmaktadır.
yazması latin alfabesinden daha zevklidir, ayrıca yazılar daha güzel görünür. seriye bağlayana kadar okuması biraz zordur -yani ben zorlanmıştım- ama onu da çözünce daha çok sevilir.
iki sene önce türkmen türkçesi dersi için sınav akşamı öğrendiğim ve bir hafta sonra unuttuğum sonra final akşamı tekrar öğrendiğim alfabe.öğrenmesi kolaydır ama yazımı pratik gerektirir.
kopya çekmek için en iyi yönetmedir. kısa zamanda öğrenilir. ve kopya kağıdına bu alfabe ile yazılır. hocalar çakmaz bile baktıklarında sıradan kağıt sanırlar. o yüzden çok faydalı bir alfebedir. *