kingdom of heaven

    6.
  1. filmdeki bazi olaylar ve gercekte ne oldugunu vermek gerekirse:

    1) cuzzamli kudus krali devamli olarak selahaddini oldukca gencken yendigi bir savastan bahsediyor. bu savas buyuk ihtimalle selahaddin'in kudus ve templar ordularini ilk olarak bozguna ugrattiktan sonra bir daha karsisina bir kuvvet toplanamayacagini dusunerek ordusunu ganimet yagmalamak icin arazide serbest biraktigi sirada kudus kralinin ve lord reynald'in yenilmis ordudan geriye kalanlari toplayarak yaptiklari surpriz saldiri. selahaddin de bu savastan buyuk dersler aliyor ve canini zor kurtariyor - ki filmde de az kaldi olduruluyordum diyor.

    2) balian karakteri aslinda fransadan gelmis bir demirci degil. kutsal topraklarda buyumus ve yetismis, gayet normal yollarla babasinin varisligini almis birisi. ayrica gayet iyi egitimli ve savunma sanatlarindan haberdar. kendisi filmde oldugu gibi kuduste kalmiyor, hittin savasinda yer aliyor ve esir oluyor. selahaddin'e kudusten ailesini alip trablus'a gidecegini soyleyerek canini bagislatiyor fakat sozunu tutmayip kudus'e varinca piskopos tarafindan ikna edilip savunmayi devraliyor. ayrica prenses sibylla ile bir aski da soz konusu degil. ayrica olaylardan sonra fransa'ya donuyorlar ki bu da yanlis, balian ibelin topraklarina geri donuyor, oralar da elden cikinca kuzeydeki hacli kralliginda yeni topraklara sahip oldu.

    3) sibylla karakteri filmde kocasi guy de lusignan'a karsi ve onu terkedip balian'la fransa'ya donuyor. halbuki kendisi kocasinin ardindan tripoli'ye donuyor ve buralarin fethinin ardindan lusignanlarin satin aldigi kibrista hanedani devam ettiriyor.

    4) selahaddin eyyubi filmde kudusun teslimi sirasinda herkesin caninin bagislandigini ve serbest oldugunu soyluyor. halbuki gercekte belli bir kurtulus akcesi ile serbest birakilma sansi var. nitekim zenginler kolayca serbest kalirken piskopos cimriliginden pek cok kisiyi kurtarmiyor. fakirlerden kadinlarin ve cocuklarin ise kurtulus akce miktari daha az oldugundan onlardan daha cok affedilen oluyor. digerleri ise kole olarak komutanlar arasinda paylasiliyor. fakat cogu komutan kolelerini bagisliyor. bagislamayanlar da yok degil.

    5) filmde inatla musluman ordusu cok kalabalik gosterilmis. hittin savasinda muslumanlarin sayisi daha azdi ancak hacli ordusu susuzluk ve yorgunluk faktorunun de etkisiyle hittin tepelerinde cok iyi mevzilenen selahaddin eyyubinin kurt taktigi ile imha edildi.
    25 ...
  2. 5.
  3. maskeli hristiyan kralı edward norton un oynadığını duyunca dumur olduğum film. * *
    13 ...
  4. 9.
  5. 7.
  6. soundtrack inde kardes turkuler inde bulundugu film.
    7 ...
  7. 30.
  8. --spoiler--
    ı am not those men. ı am selahaddin
    --spoiler--
    7 ...
  9. 1.
  10. "medeniyetler çatışması" karşıtı, barış yanlısı, 2005 yılında vizyona girmiş kalite film.
    6 ...
  11. 113.
  12. Kale önünde gecen hilal taktiği sahnesi ile hatırlanan epik film.

    "Bunu Tanrı anlayacaktır. Eğer anlamazsa Tanrı değildir zaten, o zaman da sorun yok" ...
    5 ...
  13. 3.
  14. kumandanlığını selahaddin eyyübi'nin yaptığı islam ordusuyla ,kumandanının kim oduğunu bilmediğim hıristiyan ordusu arasında kudus'e sahip olmak maksadıyle yapılmış savaşı anlatan filmdir!..belki de batı tarafından yapılan filmler arasında "ömer şerif"ten sonraki tek islam muhalifi olmıyan, müslümanları kötülemiyen hattâ metheden filmdir!..
    8 ...
  15. 55.
  16. --spoiler--
    "din" kelimesinde,her mezhebin bağnazının, yaptığı çılgınlıkları tanrının isteği olarak adlandırdığını gördüm.
    bir çok caninin gözünde aşırı dindarlık gördüm.kutsallık; doğru işlerde,kendi kendini
    savunamayanları müdafa etme cesaretini göstermede ve iyiliktedir.tanrının arzuladığı iyilik,zihinde ve kalptedir.ve her gün
    kendi kararınla yaptığın şeyler sonucunda iyi adam olursun,ya da olmazsın.
    --spoiler--
    "anlayana replikler..." sunan filmdir.
    5 ...
  17. 119.
  18. müslümanları kötü adam olarak göstermeyen ender filmlerden.

    hatta selahattin eyyübi nin cüzzamlı olan kudüs kralına ilk buluşmalarında "sana kendi doktorlarımı göndereceğim" sözü, düşman da olsalar insanların savaş meydanı haricinde dost olabileceklerini gösteren bir anekdot niteliğinde.

    genel olarak güzel bir film.

    müzikleri zaten henry gregson-williams o yüzden değinmeye bile gerek yok.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük