--spoiler--
'yaşam' sözcüğü sözcüklerin kralıdır. daha başka önemli sözcüklerin çevresini sardığı bir kral-sözcük.'serüven' sözcüğü! 'gelecek' sözcüğü! ve 'umut' sözcüğü!
--spoiler--
milan kundera-kimlik
kesinlikle insanın kendini ifade etmesinin ölçütüdür. bunun yanında da davranışlarıdır. bu iki özelliğe bağlıdır kimlik. insan kendini ifade ederken kişisel olmalı, özgün olmalı. başkasının cümlelerini ifadelerini hatta hislerini yalandan kullanmamalı. veya kullansın ama o kişilerin kimliklerinin olmadığını iddia edebilirim. öz güven de buna bağlı olarak değişir. artık insanlar o kadar alışmıştır ki birilerinin cümlelerini, duygularını sömürmeye; kendi bile farkına varamaz. ve başka bir kişiyi taklit ederek yaşar. ne öz ü kalmıştır ne de özüne ait bir güveni. yani bunun büyüklükle veya olgunlukla ilgisi yoktur. o kadar kolay seçilir ki bu tip insanlar gözde çok rahat düşebilir, küçülebilir ve hatta kaybolabilirler. insanın üslubuna ilave bir de davranışlarıyla kimseye benzemiyorsa işte o kişinin bir kimliği var demektir.
kimlik, kim olduğuna karar vermektir...
kimlik, kişinin var oluşunun ifadesidir. kendini nasıl gördüğünü tanımlamasıdır. bireyin kendi farklılığını ortaya koymasıdır.
kimlik bütün şartlarda sahip olunan niteliklerin toplamıdır. bir kişi ya da toplumu kendisi yapan ve diğerlerinden ayıran niteliklerin tamamıdır. yani kimlik beni ben yapan değerlerin toplamıdır.
kimlik aynı zamanda kişinin resmidir. toplum içindeki adresidir.
kimlik kavramı bir değerler manzumesidir. bir kimseye, kimliksiz demek, değerlerden yoksun, adeta içi boş bir nesne anlamına gelir..
kimlik; taşıyana özgünlük ve öznelik kazandırır..
insanlıktan çıkış kapılarından birisidir. Ait olmak bazılarına sıradan gözükse de özbenliklerini ayakkabı misali çıkarmadan sahip olamayacakları şeydir kimlik. Kelimeleri bozukluk misali harcayan bir konudan tek cümleyle sıyrılıyorum efendim, evet.
Basit anlamıyla kimlik; bireyselliğimizi tanımlamakta kullandığımız, bizi başka bireylerden- iyi ya da kötü ya da kayıtsız- biçimde farklı ve benzersiz kılan inançlardır denebilir. Ve kim olduğumuz konusunda emin olma durumumuz, içinde yaşadığımız sınırları oluşturur.
Yeteneğin sabittir, ama onun ne kadarını kullandığın kendine edindiğin kimlikle ilgilidir.
Diyelim ki dışa dönük atak bir insan olduğundan eminsen, bu kimliğe uyan davranışların kaynaklarını kullanırsın.
Kendinizi pısırık mı, hep kazanan biri mi, silik biri mi olarak gördüğünüz, hangi yeteneklerinize uzandığınız biçimlendirecektir.