milan kundera'nın bi çırpıda okunup bitiveren kitabının adı.
tespit yapmakta son derece başarılı.
diğer kitaplarında olduğu gibi bu da bolca aforizma yüklü.
altı çizilecek çok cümle var.
milan kundera'nın önemli eserlerinden birisi. kitaptaki karakterin savruluşunu izlemek ve kitabın sonundaki şaşkınlığı yaşamak gerçekten keyif verici. bildiğim kadarıyla can yayınlarından çıkmıştır. kadın yazarın peyami safa'yı anımsatmasının yanında gerçekten etkileyici ve sürükleyici bir eseri olan bu kitap takdire şayandır. çeviri kitaplara karşı olan soğuk yaklaşımımı kırmıştır ayrıca.
(bkz: can yayınları)
ankarada pek iyi bir buluşma mekanı olmayan giyim mağazası.
-nerdesin abi?
+kimlik mağazsının önünde
-ulan 30 tane kimlik mağazası var bu memlekette hangi kimliktesin.
Ferhan Şensoy bir vakitler führer üniformasıyla istiklalde dolaşmış ve almanca fiillerle insanlara kimlik sormuş. "Herkes çıkarıp kimliğini gösterdi" diyordu anlatırken. Kendilerine anlamadıkları bir dille konuşan üniformalı askere yalnızca ve sadece bir tek kişi kimlik göstermemiş?..
eskiden o binada vakko vardi. sonra vakko armada'ya tasininca kimlik acildi o binaya. ama insanla hala orda bulusur. cagu kisi de hala oraya vakko der.
kimlik refleks gibidir. insanların çoğu kim oldukları sorulduğunda "esas sen kimsin?" diye sormadan önce, boş bulunup ani bir gafletin üzerlerine çökmesiyl kendilerini tanıtır en azından saf bir duruşla isimlerini söyleyiverirler, kimliklerini ele verirler.
milan kundera'nın sürükleyici romanı. kitap kendinizi, aşkınızı ve hatta hayatınızı sorgulamanıza neden olur. içindeki bir çok cümle akılda kalsın diye bir kaç defa okunur, lakin her biri diğerinden daha güzel gelmekte, her biri diğerini unutturmaktadır.
hayattaki duruş yerimizi bildiren özelliklerin tümüne verilen isim. meslek, gelir, yaş, cinsiyetin yanısıra karakterimiz de kimliğimizi oluşturan etmenler arasındadır. dürüstlük, kabiliyet, cesaret, hoşgörü, yardımseverlik, entelektüel düze gibi daha görece değerler de kimliğimizin belirlenmesinde katkıda bulunur. tabi etnik kimlik hepsinin üstünde bir tartışma konusudur.
ama önemli olan kimliğin sadece bizim tarafımızdan kabul görmesi değil, başkaları tarafından da onaylanmasıdır. diyelim ki toplum onaylıyor. bu kez de kişi kendini o kimliğe ait bulmayabilir. yani tüm bu kimlik çatışmalarının altında yatan da bu sorunlardır zaten.