her felsefik tartışmanın bitişe yaklaştığının işaretidir. genelde daha cahil taraf bu soruyu sorar, iki tarafta amaaan boşver, biz mi kurtarıcaz .mına koduumun dünyasını derler, işkembe çorbası içmeye giderler.
sözlükteki bazı arkadaşların bilimsel açıklama gereken konularda kendi fikirlerini kanun olarak gördüklerinde söylenen söz öbeği (bkz: kendini akıllı sanan aptallar)
görecelik ifade eden şeylerde bunu vurgulamak karşıdakinin bir fikri zorla kabul ettirmesine göz yummamak için söylenen söz öbeği..karşıdaki de düşünüp idrak etmelidir bu sözü ve savunduğu görüşü sadece kişisel görüş olarak düşünerek savunmalıdır.
en nefrettiğim cümle, kalıp hede veya hödö. dillere pelesenk olmuş lan bu soru cümleciği. herkes sürekli bir yerlere yazıp üzerini de boyayıp bir tıkla da bakınıza aldı mı aristonun eline verdim sanıyor.ben yazdım bana göre lan sanane.
başlıklar altında artık çirkin durduğunu düşündüğüm cümle. yazma bunu yazmak yerine herkes biliyordur heralde o başlığın kişisel yargı içerdiğini. bir de bunun anket doldurup da yıldızlı bakınıza bana da doldurttunuz ya anket doldurduk gibisinden yazılar yazan yazar versiyonları vardır onlar da hoş değildir. gammazlayın gammaz, değilseniz de mesaj atın moderatörlere neden bu kirlilik.
norma göre.normlar çoğunluklara göre belirlenirler.çoğu kişi bunu kabul etmez ama doğrular çoğunluklara göre belirlenir.toplum ve ahlak kuralları bilhassa böyledir
çoğu zaman kafası bi ske basmayan tiplerin veya tartışmaktan yorulmuş kişilerin işin içinden sıyrılma amaçlı kullandığı iğreti sözdür. niye iğretidir? çünkü "bana göre sıçtığım bok çok yararlıdır, tadı da güzeldir. yiyorsam sana ne!" demye gtü yemeyenler ancak "eylem" aşamasında işin içinden sıyrılmak için kullanırlar bu sözü.
örn:
- birader, cigara adamın beynini bitirir; bırak artık, en azından azalt şunu!
- kime göre neye göre bitirir birader, bence ot gayet yararlı bi'şey!
ama söz konusu olan "epistemik cemaat" ilişkileri veya dil-dünya bağlantısı olunca kullanımı özellikle mübah hatta vacip olan sözdür.
- abi öyle deme, insan hakları var, demokrasi var, din-vicdan özgürlüğü var!
- peki ya yamyamlar? (içten içe "kime göre neye göre?")
genellikle olayları içinde bulundukları koşullara göre değerlendirmenin gerekliliğini vurgulamak için kullanılır.
ensest ilişki, türk toplumuna göre adice, terbiyesizcedir, sapıklıktır hatta. kimi toplumlardaysa kızın evlenmeden önce babasıyla evlenmesi gibi kurallar vardır. bize göre, onlara göre.
eskilerimize göre yeni fikirler sunmak anarşistliktir, şimdiki nesile göre yaratıcılık.
eskiden sessiz kalmak erdemdi, şimdi uyuzluk,tepkisizlik.
değer yargıları duruma mekana zamana göre değişir ve türkiye'de yaşayan, türk kültürüyle yaşayan bir kişinin bir hollandalıyı eşcinsel diye suçlaması anlamsızdır. bu onların kültürüne göre çok normaldir.