böbrek, karaciğer, şeker vb hastalıklarınız olmadığı müddetçe şimdi sıkıntıdan sayacağım şu besinleri almadığınızda otomatik olarak yapacağınız eylem:
- kola
- cips
- çikolata
- dondurma
- pasta
- her türlü hamur işi (ekmek dahil)
- reçel, pekmez ve türevleri
- un
- bakliyat
- havuç, patates
- şerbetli tatlılar (baklava, kadayıf vb.)
- tahıllar
- makarna
bunları kesiyorsunuz.
- karpuz, kavun, bu meyveleri günde en fazla birer dilim yiyorsunuz.
- muz, yok.
- diğer meyveler de günde bir adet ya da üzüm vb meyvelerde az miktarda.
- meyve yemeniz şart değil, vitamin ve mineraller yeşil yapraklı sebzelerde de bolca bulunuyor.
prensipler:
- öğün sayısı belirlemeye gerek yok. insan vücudu şu kadar öğün, bu kadar gram, şu kadar kalori prensibine göre çalışmaz. acıkmadan yemeyin, sabah kalktıktan sonra en fazla 30 dk içinde mutlaka kahvaltı yapın. kahvaltıdan sonra ne zaman acıkırsanız o zaman yiyin.
- zeytinyağı ve işlenmemiş tereyağını doyana kadar yiyin.
- kavrulmamış taze kuruyemişleri mutlaka yiyin. badem, içindeki omega 3 ile birlikte çok önemli bir besin. mutlaka çiğ, kavrulmamış olmalı.
- protein kaynaklarınız çeşitli olsun, lakin etlerin de doğal olduğuna emin olun. antibiyotikle şişirilmiş tavuk, dana vb etlerin sağlığa zararı büyüktür. et ve balık kurumu güvenilirdir.
- organik veya köy yumurtası mutlaka yenmeli. yumurtadaki kolesterol vücuttaki bakım / onarım işleri için kullanılacaktır.
- bol bol sarımsak ve soğan yiyin. çiğ olmasına özen gösterin. vücuttaki serbest radikallere karşı en büyük koruyucular bu ikisidir.
- öğünlerdeki ana kaynak önce protein ve yağ, bundan sonra yeşil yapraklı sebzeler doyana kadar serbest.
- günde en az 3 litre su için.
- sakın ola aç kalmayın.
- ihtiyaç fazlası kaloriyi isteseniz de alamayacaksınız zira insülin seviyeniz yükselmeyeceği için vücut gelen besini depolamadan yakacak. bu da uzun süreli tokluk demek.
- diyetteki ilk hafta için multivitamin almanızı tavsiye ederim.
sıkıntılar:
- vücut ilk zamanlar karbonhidratsızlığa tepki olarak değişik reaksiyonlar gösterir.
- baş ağrısı, halsizlik, hareket etmeme isteği vb reaksiyonlar olacaktır.
- kiminde 2 3 gün, kiminde 1 2 hafta azalarak seyreder.
spor:
- bu beslenmeyle ağır spor yapılamaz. zira ağır sporlar glikojen depolarının dolu olmasını ister.
- günde 20 30 dakika yürüyüş iyi olacaktır.
- eğer spor salonu üyeliğiniz varsa, tam vücut rutini, toplamda 6 hareket, kasları zorlamayacak seviyede ağırlıklarla 20'şer tekrar yapın.
bilinçsiz bir şekilde beslenmeden kesmekle sağlığı bozacak eylem. şuradan buradan okuyup kafanıza göre hareket etmeyin ahali. sağlık bu, şakaya gelmez. bir uzmandan yardım alın.
bir saatlik fitnessın üstüne bir buçuk saat ağırlık çalışıp bazı günler de plates yaparak, akşam 7'den sonra ağzına meyve dahi sürmeyen ben'in diyetisyenin iddiasına göre düzensiz uyuduğum için gerçekleştiremediğim eylem diyor, spor salonuna doğru yol alıyorum. hayır ağlamıyorum gözüme bi şey kaçtı.
27 günde 6 kilo veren biri olarak önerim, asla tatlı yemeyin veya tatlıya yakın bir şey. bir de beyaz ekmeği unutun. ekmek arası bir şey yerken içinde ki hamuru çıkartın veya garsondan öyle isteyin ve üzerine uzun bir yürüyüş yapın.
yıllar yılı uğraşıp başaramadığım şeydi. sonra bir doktor hayatımı değiştirdi. işin özü, vücut tipinize ve fiziki hassasiyetlerinize uygun diyet yapmanızdır. protein temelli bir diyet yaparak ve diyet listem dahi olmadan; sadece şeker ve beyaz ekmekten kaçarak 4 ayda 20 kilo verdim ve hala vermekteyim. beni kebap yerken görüp şaşıranlar mı ararsınız, sucuk yerken görüp aklısıra bana öğüt veren, sucukla kilo mu verilir diye eleştirenler mi ararsınız... ata sporumuz olmuş kilo vermeye çalışana emirvari öğütler vermek. 3 öğün sucuklu-peynirli kepekli tost yiyerek 20 kilo verdim ve sağlıklı verdim işin en güzeli. tam kan testi yaptırın, açlık-tokluk kan şekerinizi ölçtürün ve vücudunuza uygun beslenme programına başlayın. sabredin, zira allah sabredenlerle beraberdir.