Çanakkale Boğazının tam karşısında yer alır. Çanakkaledeki Çimenlik Kalesi gibi Kilitbahir Kalesi de, 1452de Fatih Sultan II. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bu iki kale, Fatihin o zaman kuşattığı istanbula yardım etmek için Avrupadan gelen donanmalara karşı Boğazı savunmuştur.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında yaptırılan kale, 1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde onarıldı. Kale daha sonra, Sultan Abdülaziz tarafından restore edildi ve top takviyesi yapıldı. Dış duvarları 2 metre genişliğinde, 500 metre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde olan kale, Çanakkale Boğazı'ndaki en önemli tarihi mimari yapılar arasında bulunuyor. http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=276933
adını osmanlı döneminden beri köy olan kilitbahir köyünden aldığı düşünülmektedir. ayrıca piri reis'in dünya haritasına bu kalede çizmeye başladığı rivayet edilmektedir.
kale,1452 yılında istanbul kuşatması esnasında papalık donanması'nın bizans imparatorluğu'na yardım etmesini önlemek amacıyla fatih sultan mehmet tarafından 93 günde yaptırılmıştır. kale iç ve dış sur duvarlarından ve avlu içinde yedi katlı üçgen bir kuleden oluşmaktadır. sultan süleyman tarafından restore edilmiş, bu esnada güney kısmı çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (sarıkule) inşa edilmiştir. 1870 yılında sultan abdülaziz tarafından tekrar restore edilmiştir. duvar kalınlıkları 4-6 metre arasındadır. dış sur duvarları 4 metre, ikinci dış kale 18 metre, iç kale 30 metre yükseklğindedir. 14 kasım 1980 tarihinde kültür bakanlığı tarafından 'korunması gereken kültürel varlık' olarak tescil edimiştir.
asıl ismi kilid-ül bahr yani denizin kilidi'dir.son olarak tabyaları restore edilmiştir.ancak içine asansör yaptırılması gibi kalenin tüm doğallığını bozacak şaçma bir proje vardır ki umarım gerçekleşmez.
Kanuni Sultan Süleyman’da buraya giriş kapısı kulesi ile yepyeni bir sur daha eklemiştir. Kilitbahir Kalesi’nin çevresi bir taraftan deniz, diğer taraftan da geniş ve derin hendeklerle korunmaktadır.