aslında bildiğimiz haki rengi'nin avrupa dillerindeki kullanılışıdır. hindu ya da pakistan dilinden ingilizceye geçmiştir. ingilizlerin klasik beyaz deniz subay üniforması yerine, hindistan seferlerinde kullanmaya başladıkları oranın toprağına renk açısından uygun olan kum rengine benzer renkte üniforma rengidir.
khaki, dockers vb. markaların sloganında, koleksiyonlarında yer alır. bir anlamı, nispeten rahat kumaştan üretilmiş, nispeten günlük ve gayrıresmi, bol kesim ve cepleri rahat kullanıma elverişli, uzun süre kullanıma elverişli pantolondur. fakat bu giyim tarzı, sömürgecilik yapan avrupa devletlerinden kalma bir gelenek midir bilinmez, artık üniforma kavramıyla da özdeşleşmiştir. üstelik sadece asker üniforması değil, her cins üniforma için kullanılıyor imiş.
günümüzdeki üretimine bakıldığında, khaki mantığında üretilmiş giysiler, her zaman tam da khaki niteliklerine sahip olmuyor. tamam rahatlık genellikle var. fakat biraz bol kesim yerine genellikle şalvar model oluyor. uzun süre kullanım desen zaten hak getire; öyle ki artık ekseriya fiyat-kullanım ömrü ters orantısı hakim.
yani artık bir yerde khaki pratikteki üstünlüğünden ziyade bir moda oldu. bir zamanların kot pantolonu (jeans diyen varsa cinsten bahsediyorum) gibi, artık rahatlığından çok alışılmışlığından ötürü kullanılıyor.