hiç sevmem. pişiren herkes "ama benim yaptığım çok güzel" diyerek yedirmeye çalışsa da direndim, yemedim.
küçükken yemediğim için babamın "yemeyen eşek" dediği yemek şimdi "yapan eşek"e dönmüştür. kurtuldum.
merzifon'da ramazan ve kurban bayramlarının ilk gününün kahvaltısında yenmesi adetten olan tatlımsı. baya kahvaltıda sadece bunu yiyorlar adamlar. ilginç tabi, ama yerinde yerseniz de, tadını unutamazsınız, o ayrı.
Kralını yaptığım yemektir. Sadece etten değil, aynı zamanda tavuktan da yapılabilir. Koyun eti kullanılması gereklidir. Özellikle boyun civarı etleri bu işe uygundur. Ayrıca önceden tencerede kırılmış dana bacağı kemiği kaynatılması, bunun suyuna eti ve yarmayı eklemek lezzet katacaktır. Daha fazla tüyo vermem, bende kalsın *
bayram, düğün dernek vb hertürlü organizeyşınların geleneksel yemeği. yağlı kuzu etinden yapılır, tadına doyum olmaz. ayrıca yanında turşu çok süper gider, bu ince detayıda belirtmeden geçemiyeceğim. koskoca istanbulda keşkek yapan bi mekana rastlamadım ben. girişimci zekamı kullanıp açasım var açıkçası.
bu arada, bi kaç yazıya baktım. herkes sahiplenmiş yemeğimizi. akıllı olun olum, öz be öz bingöl yemeğidir keşkek, bu da böyle biline...
görüntüsü itibariyle pek de iştah açıcı olmayabilir, ama yedikten sonra görüntüsüyle tadınının ne kadar alakasız olabileceğiniz anlarsınız. tavuk etiyle yapıldığı üzerine kızgın, baharatlı (karabiber+kırmızıbiber) tereyağı konulduğu zaman daha da güzelleşir.*
bir nimet hakkında kötü konuşulmaması gerektiğini bilen ve buna uymaya çalışan yazarın bile diline hakim olamamasına sebebiyet veren yemektir. ege bölgesindeki düğünlerde mutlaka ikram edilir, aslen iç anadolu yemeğidir, görüntü itibariyle bir tabak kusmuktur... ama nimettir, tadı en azından kereviz kadar kötü değildir... gözler kapatılarak eğlenceli hale getirilebilir.
herkesin ilk kez ananesinin yada babanesinin köyünde görüp oranın meşhur yemeği sandığı yemek. bende çanakkale'de yedim mesela. enfes bir şey. ama böyle herkesin sahiplenmesi ayrı bir komedi olmuş. bence milletçe sahip çıkalım da yunanlılar "bu yemek bizim" demesinler.
ana malzemesinin buğday, et ve soğan olduğu ve daha çok düğünlerde yenen yemek. bazı yerlerde tavuk ve keklik etinden yapılsa da keşkeğin hası için gerdan eti tercih edilmelidir ve üstüne tarçın serpilirse süper ötesi olur. orta asya kökenli bu yemek, ilk yapıldığı bölge olan gaziantep-hatay civarından bütün ülkeye yayılmıştır.