yaklaşık iki yıl öncesine kadar tatillerde çobanlığını yaptığım güzel hayvanlar. insana pek yakın olmazlar ama içlerinden bikaç tanesi size gerçekten yakın olur ve gelir bir evcil kedi gibi sevilmek ister. onlar otlarken siz de montunuzu serer uzanırsınız, bir uyanırsınız gelmiş biri sizi kokluyor. hele bir de küçükse sevmek çok güzel olur. bu güzel hayvanlar çok korkarlar, eğer biraz hava kararmışsa sizin dibinizden ayrılmazlar. velhasıl kelam koyunlara göre çok temiz hayvanlardır. keşke olsa da yine çobanlığını yapsam dedirtir insana. **
koyunun olmadigi yerde ismi abdurrahman celebi olan hayvan. ormana zarar verdigine inanilir ama bazi yerlerde ormana birakilarak, orman yanginina karsi kullanilir. peyniri harikadir vede hesapli. inek peynirinden 100 gram yiyen birisi 30 gram keci peyniriyle doyabilir.
dünyada bu kadar entel görünüşlü bir yüz daha yok efendim. sakalını salmış açık anlını size dogru dönmüş sakin sükut geviş getiren bir keçinin suratı insana kitap okuma aşkı aşılar bence efendim.
yaprak dökümü dizisinde leyla ya tecavüz edip, necla ile kaçmaya çalışırken ceyda dan çocuğu olan bu esnada ferhunde nin ispiyonları sonucu ceza evine giren oğuz a koğuş ağasının taktığı lakap.
Geviş getirenlerden evcil bir hayvan. Yabanî olanları da vardır. Sütü ve kılları için yetiştirilir. Bazı bölgelerde eti de makbuldür. Erkeğine "teke", yavrusuna "oğlak" denir. Kısa otları, ağaçların taze sürgünlerini yeni biten bütün yeşillikleri yer. Bu sebeple, ormancılık bakımından tehlikeli bir hayvandır.
Tiftik, kişmir gibi cinsleri, kılları bakımından pek makbuldür: Tiftik cinsi, ülkemize has hayvanlardan biridir. iç Anadolu bölgesi'nde yetiştirilir. Yününden sof adı verilen kumaş elde edilir.
ormanlarımızın azalmasına neden olan hayvan.içviçreli ünlü doğa bilimci karl vogt "hiç bir hayvan,ormana keçi kadar zarar veremez.Uygarlığın beşiği olaak bilinen antik yörelerde yani Akdeniz çevresi ülkelerde,ormanların harabiyete uğramış olması,dağların çıplaklığı ve bu koşulların kaçınılmaz sonucu olan kurak iklim,mahvedici keçinin eseridir" demiştir. Gerçekten de keçi,ardıç,sedir ve çamın alt dallarını yiyerek bu ağaçların gelişimine darbe vuran bir hayvandır. Çevre ve Orman bakanlığı keçi sayısını 2012'ye kadar her yıl bir milyon azaltmak için çalışmalara başlamıştır.