nerede dik yamaç var kaya var gidip tırmanan hayvan. hayır yani aşağıdan bakınca orada durmak imkansız diyorsun bir bakmışsın keçi efendi çıkmış oraya.
tarih boyunca çeşitli toplumlarda sembol olarak kullanılan hayvandır.
Eski Türklerde bazı boyların totemi ve tabusudur.
" Türk Dünyasında Keçi Figürü
Dağ keçisi / elik, Türkler tarafından kutsal sayılan bir hayvandır. Emel Esin, kaynaklara dayanarak dağ keçisi ve geyik motiflerinin, MÖ 1000 yılda Avrasya’da yaşayan bütün göçebe boyların (Sibirya da dâhil) ongunu olduğunu söylemektedir. Tunçtan yapılmış küçük keçi heykellerinin kemer tokalarında bulunduğunu; at takımlarında, levhalarda, alpların mezar taşlarında, halılarda, bayrak direklerinin tepesinde hep dağ tekeleri ve geyiklerin ayakta veya diz çökmüş olarak tasvir edildiğini bildirmektedir. Bu motifin doğudan batıya doğru göç ettiği hemen hemen kesindir. Köktürk kağan sülalesinin damgası da dağ keçisidir.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin Dilli Vadisi’nde2, Van’ın Çatak ilçesi Narlı Dağları’nda3, Kars -Kağızman Geyiklitepe’de4 kayaların üzerinde bulunan dağ keçisi resimleri, bu konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Keçi figürü veya resimlerinin kaynağına doğru yola çıkmak istediğimizde pusulalar bize Uluğ Türkistan tarafına gitmemiz konusunda ısrar etmektedir. Zira tıpkı Türklüğün ana yurdu olduğu gibi bu kültür unsurunun kaynağı da Kazakistan, Kırgızistan, Yakutistan, Moğolistan, …tarafları gibi görünmektedir. Alan araştırmaları için Kırgızistan’ın Oş şehrine yaptığımız bir gezi sırasında şehir müzesinde kaya üzerine kazınmış bir dağ keçisi figürüne rastlayışımız, bizi heyecanlandırmıştır. Hazar Denizi’nin kenarında yer alan Kubistan, Türk karakterli kaya üzeri resim ve figürlerin önemli istasyonlarından birisidir ve çok zengindir5. Burada da pek çok keçi figürü bulunmaktadır. Bununla birlikte Kazakistan6, Kırgızistan7, Türkmenistan, Özbekistan8, Tacikistan9 sınırları içerisinde sayılamayacak kadar dağ keçisi / elik resmi / figürü bulunduğunu yapılan çalışmalardan bilmekteyiz."
alıntı
hem evcil hemde yabani olarak bulunan hayvanlardır. yamaçlarda, uçurum kenarlarında ve insanların zor yürüyebileceği bölgelerde rahatlıkla dolaşabilirler. ot ile beslenirler ve sürü halinde yaşarlar. sürünün lideri genellikle yaşlı bir erkek olur.