keçi

    22.
  1. yaklaşık iki yıl öncesine kadar tatillerde çobanlığını yaptığım güzel hayvanlar. insana pek yakın olmazlar ama içlerinden bikaç tanesi size gerçekten yakın olur ve gelir bir evcil kedi gibi sevilmek ister. onlar otlarken siz de montunuzu serer uzanırsınız, bir uyanırsınız gelmiş biri sizi kokluyor. hele bir de küçükse sevmek çok güzel olur. bu güzel hayvanlar çok korkarlar, eğer biraz hava kararmışsa sizin dibinizden ayrılmazlar. velhasıl kelam koyunlara göre çok temiz hayvanlardır. keşke olsa da yine çobanlığını yapsam dedirtir insana. * *
    6 ...
  2. 29.
  3. 1.
  4. inadıyla ve tuz yemesiyle ün salmış,eti,sütü ve derisindan faydalanılan,çenesinde sakal olan memeli küçükbaş hayvan.
    2 ...
  5. 32.
  6. tarih boyunca çeşitli toplumlarda sembol olarak kullanılan hayvandır.
    Eski Türklerde bazı boyların totemi ve tabusudur.

    " Türk Dünyasında Keçi Figürü

    Dağ keçisi / elik, Türkler tarafından kutsal sayılan bir hayvandır. Emel Esin, kaynaklara dayanarak dağ keçisi ve geyik motiflerinin, MÖ 1000 yılda Avrasya’da yaşayan bütün göçebe boyların (Sibirya da dâhil) ongunu olduğunu söylemektedir. Tunçtan yapılmış küçük keçi heykellerinin kemer tokalarında bulunduğunu; at takımlarında, levhalarda, alpların mezar taşlarında, halılarda, bayrak direklerinin tepesinde hep dağ tekeleri ve geyiklerin ayakta veya diz çökmüş olarak tasvir edildiğini bildirmektedir. Bu motifin doğudan batıya doğru göç ettiği hemen hemen kesindir. Köktürk kağan sülalesinin damgası da dağ keçisidir.

    Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin Dilli Vadisi’nde2, Van’ın Çatak ilçesi Narlı Dağları’nda3, Kars -Kağızman Geyiklitepe’de4 kayaların üzerinde bulunan dağ keçisi resimleri, bu konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Keçi figürü veya resimlerinin kaynağına doğru yola çıkmak istediğimizde pusulalar bize Uluğ Türkistan tarafına gitmemiz konusunda ısrar etmektedir. Zira tıpkı Türklüğün ana yurdu olduğu gibi bu kültür unsurunun kaynağı da Kazakistan, Kırgızistan, Yakutistan, Moğolistan, …tarafları gibi görünmektedir. Alan araştırmaları için Kırgızistan’ın Oş şehrine yaptığımız bir gezi sırasında şehir müzesinde kaya üzerine kazınmış bir dağ keçisi figürüne rastlayışımız, bizi heyecanlandırmıştır. Hazar Denizi’nin kenarında yer alan Kubistan, Türk karakterli kaya üzeri resim ve figürlerin önemli istasyonlarından birisidir ve çok zengindir5. Burada da pek çok keçi figürü bulunmaktadır. Bununla birlikte Kazakistan6, Kırgızistan7, Türkmenistan, Özbekistan8, Tacikistan9 sınırları içerisinde sayılamayacak kadar dağ keçisi / elik resmi / figürü bulunduğunu yapılan çalışmalardan bilmekteyiz."
    alıntı
    3 ...
  7. 9.
  8. bir söz...
    sakal ile kamil olsa er kişi
    keçiye danışırlardı her işi.
    2 ...
  9. 51.
  10. 4.
  11. dag bayır demeden gezen, cok hızlı bır sekılde tırmanabılen memelı hayvan. etınden ve sutunden de faydalanılır.
    2 ...
  12. 33.
  13. 12.
  14. Geviş getirenlerden evcil bir hayvan. Yabanî olanları da vardır. Sütü ve kılları için yetiştirilir. Bazı bölgelerde eti de makbuldür. Erkeğine "teke", yavrusuna "oğlak" denir. Kısa otları, ağaçların taze sürgünlerini yeni biten bütün yeşillikleri yer. Bu sebeple, ormancılık bakımından tehlikeli bir hayvandır.

    Tiftik, kişmir gibi cinsleri, kılları bakımından pek makbuldür: Tiftik cinsi, ülkemize has hayvanlardan biridir. iç Anadolu bölgesi'nde yetiştirilir. Yününden sof adı verilen kumaş elde edilir.
    2 ...
  15. 7.
© 2025 uludağ sözlük