kesme şeker asaletin simgesidir. çayla birlikte standart olarak 2 tane atılır. oysa toz şeker de belli bir ölçü yoktur. eğer şahısda "standartisyon hastalığı" varsa tek tek sayar şeker tanelerini. tabi bu arada da çay soğuyacağından bi kıymeti kalmaz. yani kesme şeker tercih ediniz pls.
daha çok çay tabağında gördüğümüz, toz şekerin çay tabağında tamamen dağılacağından ötürü pek tercih edilmediğinden, dikdörtgen ve ya kare şeklinde olan bu şeker türü tercih edilir.
aslında kayseri kökenlidir bu kesme şekerimiz. zamane şeyhlerinden bir zat toz şekere okuyup üflediğinde taneler uçtuğu için böyle bir şeyin icat edilmesini istemiştir. tabi nefesi kuvvetli kişilere bu da dayanmıyor ama olsun. idare etsinler.
kıtlama şeklinde yenilebilmesidir. ayrıca kaşığını çayına soktuktan sonra toz şeker alıp şekeri ıslatan zihniyetten kurtulmamızı sağlamıştır. ona minnettarız.
önemli günlerde kesme şekerin önemi daha bi anlaşılır. mesela bayramlarda tüm sülale size toplandığında annenizin 'hadi kızım kalk bi kahve yap' sözüyle irkilirsiniz.
istemeyerek mutfağa gider ve kahveleri hazırlamaya başlarsınız. ama o da ne, kesme şeker bitmiştir! normalde her fincana 2 şeker olan kahvenin ölçüsünü ayarlayamayarak toz şekeri kahveye boca edersiniz. ve sonunda çoğu şeker hastası olan misafirlerinize bol şekerli bi kahve içirtirsiniz. **