isletim sistemi uygulamalari ile hardware arasinda abstraction saglayan, virtual memory management, inter process communication, process scheduling gibi hizmetler sunan, networking icin tcp/ip, ipx/spx gibi protokol suitleri, dosya sistemlerine erisim icin apiler sunan, sistem cagrilarina cevap veren isletim sisteminin kalbi, isletim sistemini ayakta tutan kahraman
solaris kernel , linux kernel vs cesitleri bulunmaktadir linux kernelin acik kaynak kodlari http://kernel.org adresinden edinilebilir.
içerisinde donanıma ait bazı sürücü paketlerini barındıran program.gnu/linux sürümlerindeki terminal tarzı kabuk programlar kernelleri yönetmemizi sağlar.
bilgisayarımız hali hazırda sorunsuz çalışırken adını bile anmadığımız , bir teşekkürü çok gördüğümüz , nezaman bir problem yaşasa kendini gösteren ve küfürü bastığımız, matematik dehası, protocollerin babası , sessiz yönetici, kontrol edici programcık.
Ayrıca hayattaki fonksiyonunu bu programın çalışma prensibi ile bağdaştırmış yeni nesil çaylak yazar . hoş gelmiş .
iki yıl sonra gelen edit: "Hoş gelmişim" olacak evet "hoş gelmişim" vay be
üç yıl sonra gelen edit: hoş gelmiş boş gitmişim. vay anasını be
elimde tel var s3 kernel, kies falan valla ne olduğunu bilmyirum telefon kendi kendine güncellendi 5 satte şarj zor oluyor amk git bir nokia al c6 falan ne uğraşıyorsun samsungla of kafamı sikeyim hiç değilse c6 daha güzel tipliydi daha anlaşılırdı sikecem s3'ü de bunu yapanı da.
samsung telefonların karaciğeri gibi bir şey. bir çok kernel kullandım. şarj süresinden performansına kadar her şeyi değiştirebiliyor. şöyle ki galaxy s2 telefonumda 1 gün bile dayanmayan batarya süresini uyku vaktim hariç 3g tam açık olması kaydıyla artı oyunlarla birlikte tam 2 güne çıkartmıştır. performansta da herhangi bir sorun yaşamadım. siyah kernelin bir sürümüydü, hangisi olduğunu bulamıyorum şimdi. bazı kerneller ayarları sizin yapmanıza izin verirken bazıları otomatik olarak ayarlıyor. şarj artacak diye performansı öldürmeye veya tam tersi bir duruma da gerek yok.
uygulamalarla donanım arasındaki katman; işletim sisteminin zemini.
uygulamaların çalışmasını, sıralanışını, etkileşimini, ramden ve sanal bellekten yer ayırmalarını, işlemciyi kullanım süre ve sıralarını kontrol altında tutan sistemdir. telefon, bilgisayar ( ve işletim sistemi olan her cihaz) için bel kemiğidir.
birisinin tabiriyle kernel kodlamak dünyanın en katma değerli işi. sonuna kadar katıldığım önermedir. bios'un kerneli boot ettirmesine(mecazi anlamda makineye ruhu üflemektir) hep hayran kalmışımdır. linus'un konu hakkında bir mailinde yazdığı açıklamaya ulaştığımda ise acayip mutlu olmuştum. inanılmaz bir şey..
büyük sosyal medyaların yaratıcılarına dahi gözüyle bakılıyor ya ona üzülüyorum(örneğin facebook un kurucusu). Ken thompson denen adam ne o zaman? dennis ritchie denen adam ne o zaman?