Kerim : Çok cömert, istemeden veren, vesilesiz ihsan eden.
Al-Karim : The Generous. whose generosity is most abundant.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
"Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;".(1)
"Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir?" (2)
* O vaad ettiği zaman sözünü yere getiren, verdiği zaman son derece çok veren, ne kadar verdiğine ve kime verdiğine aldırmayandır. O'ndan başkasına muhtaç olduğu söylendiğinde razı olmaz. Kendisine sığınan ve gönül vereni boş çevirmez, rahmetine gark eder. Vesilelere ve şefaatçilere muhtaç bırakmadan doğrudan doğruya kendisine iltica ettirir. (3)
* Tenbih: Kendisine verilmiş olan yeteneğini kullanan ve görüp akleden bir insan; kim tarafından yaratıldığını, kendi başına elde etmeye asla güç yetiremeyeceği sayısız nimeti kimin verdiğini, algılama, düşünebilme, akledebilme kabiliyetlerine nasıl sahip olduğunu düşünür. Bunları düşünen insanın karşısına çıkan gerçek tektir: insanı var eden ve asla güç yetiremeyeceği üstün nimetleri ona bağışlayan, son derece cömert olan Allah'tır. (5)
* Bir Müslüman ihlasla, inanarak ve yaşayarak "Yâ Kerim" diye bu mübarek ismin zikrine devam ederse onunu tecellisine, eserlerine nâil olur. Ahlâkı güzelleşir. Kazancı artar. Her türlü şerden korunur. Günahları affolur. (4)
* 270 defa okumak Cenab-ı Hakkın lütuf ve keremine vesile olur. (Allahulalem)
Kaynak:
1) Alak, 3
2) Infitar, 6
3) Esma'ül Hüsna Şerhi, imam Gazali, Ferşat Yayınları
4) Yüce Allah'(cc)ın Güzel isimleri Esma'ül Hüsna, Rauf PEHLiVAN
5) Allah'ın isimleri, Harun Yahya, Vural Yayınları, 2000
6) islami City
7) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun Bayrak, Threshold Books, 1985
erkekler icin kullanilan bir isim. aslinda allah'in bir ismi ve islam inancina gore insanlarda kullanimi abdulkerim* olmasi lazim ama oyle kullaniliyor iste.