şehir tiyatrolarının sergilediği müzikal oyunlardan biri. kadrosu, beklendiği gibi, hayli kalabalık. oyun çok uzun evet, ama izleyiciyi oyundan koparmıyor. ışıklar, gölgeler çok güzel kullanılmış. muaviyenin rüyası, kufedeki zülfikar, son sahneler benim için hayli etkileyiciydi. en katı yürekli kişinin bile oyunun sonlarına doğru yüreğinin bir cız edeceği gerçek... hepinizin eline emeğine sağlık.
ankara devlet tiyatrolarının en kötü oyunlarından biri.
alevi insanların dini duygularının sömürülmesinden ibaret olan, sanatla zerre alakası bulunmayan ilkokul müsameresi. alevi değilseniz 3 saatinize yazık etmeyin, aleviyseniz böyle ucuz numaralara prim vermeyin.
kureyş'in haşimilerine yine kureyş'in emevilerinin en büyük zulmü yaptığı yerdir.
cemel ve hakem olayı'nın üstüne bu trajedinin yaşanması -maalesef ki- islam dünyası'nı kesin olrak iki parçaya bölmüştür.
şu sıralar ankara devlet tiyatrolarında büyük tiyatro'da gösterilmeye devam eden 1. perdesi sıkıcı 2. perdesi can alıcı güzel bir oyun. kerbela olayından bahsediyor.
Hicretin altmış birinci yılı
Muharrem ayının onu...
Bir şehit var kerbelada
Tam otuz üç mızrak yarası,
Otuz dört kılıç yarası
Ey Muhammed'im nerdesin nerde?
Hüseyinin başı bir yerde; gövdesi bir yerde!
Bu Hz. Zeyneb'in feryadıdır dedesine;
" Ey Muhammed'im! Ey Muhammed'im!
Sana göklerdeki melekler salatü selam getiriyorlar.
Hüseyin ise şu otsuz bozkır çölde
Tozlara, topraklara, kanlara bulanmış,
Azaları kesilmiş yatıyor.
Ey Muhammedim! senin kızların esir edilmiş,
Zürriyetin hep öldürülmüş.
Sabah yelleri onların üzerine toz toprak savuruyor."
hakkında söylenecek söz bulamadığım mükemmel ankara devlet tiyatrosu oyunu.en çok ağlatan,en çok etkileyen,muaviye ve soyuna bin kez daha lanet ettiren,herkesin izlemesi gereken oyun.
sadece alevilerin, şiilerin değil bütün müslümanların hayatının bir parçası haline gelmesi; sadece üzüntü, göz yaşı ile değil her yönüyle bugüne taşınması; geleneksel, kültürel kalıplardan çıkarılması gereken Hüseyni kıyamın sembolüdür.
(bkz: her gün aşura, her yer kerbela)
ankara devlet tiyatrosunda gosterimde. hz hüseyin rolü cok basarılı canlandırılmıs. muzikler cok iyi. muzikal duzenlemeler muhtesem hele de kadının sesi sazın sesi. semahlar izlenmeye deger. seyircilerden gozyası sesleri. aglamamak icin kendimi ne kadar zor tuttuysam dayanamadim suzuldu gozyasları. mutlaka ama mutlaka izlenmeli. hz. hasan in neden olduruldugu cok yansıtılmamıs. ama bu kadar zamanda bu kadar olay orgusu anlatılabilmesi buyuk basarı. herkesin ellerini saglık bir daha izlenir mi evet izlenir. biletler de hemen tukeniyor.
Yezidin taht sevdası yüzünden, onu kaybetme korkusu sebebiyle hz hüseyini yok etmek istemiyle yaşanan olaydır. bu olayda hz hüseyin büyük bir sabır ve cesaret göstererek hiç bir zaman yezide boyun eğmemiştir.
ilgili anma iletilerinde ille de aleviliğin de bir şekilde geçme zorunluluğu varmış gibi davranılmasına ayar olduğum, kahpe yezidin, peygamberin torununu, gözbebeğini katlettiği, hz. hüseyin'in gitmeden önce kendisine yapılan 'gitme' uyarılarını, "eğer ben bugün zulme direnmezsem, benden sonra gelecekler de direnmez' deyip vardığı ve şehadet şerbetini içtiği yer.
bana ne ali-osman çekişmesinden, bana siyasi alevi-sünni ayrışmasından? bana bu acı yeter,yetmeli de.