şöyleki eğer ışık hizini yakalasak bile 1400 yıl uzaklıkta ve biz teleskopla yakalanan görüntülerde gezegenin 1400 yıl önceki halini görüyoruz. eğer orada şayet yaşayan form veya teknolojisi gelişmiş formlar varsa ve teleskopla veya başka bir cihazla dünyaya baktıklarında dünyanın 1400 yıl önceki halini goruyorlardir.
velhasıl kelam zaten ışık hızını tuttursak bile yolculuk 1400 yıl surecek ve 2800 yıl kaybimiz olacak. çünkü oranın su an 1400 yıl önceki halini görüyoruz yolculukta 1400 yıl süreceği için 2800 yıl kayıp yapar ki bu surecte orası cehenneme dönüşmüş olabilir.
ne zaman astronomiyle ilgili bir gelişme olsa bir klişe de yaşanmak için hep hali hazırda bulunur. ''acaba yeni bir yer, yeni bir hayat ya da yeni birilerini mi bulduk''? beyler yeni bir yer bulsak dahi en yakınımızdakileri keşfedeli çok uzun zaman oldu ve tamamında hayat yok. velev ki çok çok uzakta hayat olduğuna inandığımız bir gezegen bulalım ne olacak? insansız uzay araçlarının kendi güneş sistemimizdeki plutona bile ulaşması yıllar sürerken içinde insan olan araçlar daha aya adam akıllı seferler başlatmamışken yüzlerce, milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki mesafelere insanlı mı gideceğiz? yapmayın dibimizdeki marsa bile hayat var mı yok mu diye öğrenmek onlarca yıl aldı.
tamam keşif yapmak yeni bir şeyler öğrenmek gerçekten heyecan verici güzel bir şey ama her defasında '' acaba hayat var mı'' gibisinden muhabbetler dönünce gerçekten sinir oluyorum yahu varsa bile sen ve en az bir kaç kuşak torunun daha gidemeyecek oraya sakin ol.
aynı muhabbet döndüğünde bazıları da uzaylıları, başka yaşam formlarının varlığını gündeme getirip ordan sansasyonel bir şeyler medet umuyor. ve genellikle beni şaşırtan şey bunu gündeme getirlenlerin aynı zamanda insanı evrenin merkezinde görmeyenlerin olması. (ben insan evrenin merkezindedir demiyorum buraya dikkat ben ikisini de demiyorum) yahu madem sen evrenin merkezinde değilsin neden dünya dışında bir yerlerde yaşayan bir şeyler varsa onu sen buluyor, keşfediyorsun? yani neden olası bir keşifte kendini merkez alıyorsun? aha dünya kaç milyar yıldır burada neden onlar gelip bizi bulmadı? ''efendim evren çok çok çok büyük olabilir'' tamam olabilir ama olmayabilirde ve milyarlarca yıldır tencere kapaklarını ufo zanneden insanlar dışında gökten gelen bir misafire şahitlik eden birilerinin olmadığını göz önüne alırsak başka canlılar bulma konusunda biraz daha umutsuz olmanızı ya da en azından umutlanmamanızı öneririm.
işin özeti nasa her yıl yeni bir şeyler buluyor her defasında da bir tarafta felaket tellalları bir tarafta ütopya simsarları mesaisine başlıyor. yapmayın. fazla bir şey istemiyorum lan biraz gerçekci olun sadece.
Bu kadar önemsenmesinin asıl sebebi 'Biyolojik yaşam Formu' olup olmamasıdır . Şuan zaten mevcut teknolojiyle gitmemiz söz konusu bile olamaz . Ama bu olaya odaklanmanın temel etkenlerinden biri de bu gezegenin aynı bizim gezegenimiz gibi hemen hemen aynı kuşakta yer alması ve statosferinin , atmosferinin bizimkine benzerlik göstermesi . Buna bağlı olarak büyük bir kısım insanlardaki 'Uzaylı var mı ? Başka yaşam formları var mı ?' sorusunu cevaplayabilecek bir potansiyele sahip olmasıdır . Ayrıca şuan bizim gördüğümüz bu gezegen bize 1400 ışık yılı uzaklıktadır . Bu da o gezegenini bize gelen şuan ki verileri 1400 yıl önceki verileridir . Yani belki de yok olmuşta olabilir kim bilir .
Daha kendi güneş sistemimizdeki PLUTON'un neye benzediğini yeni öğrenmişken 1500 ışık yılı uzaktaki gezegenin dünyanın benzeri olabileceğini nasıl bilebilirler ?
Bilim adamları ödenekleri kesilmesin diye arada ortaya böyle şeyler atıyorlar .
türkiye nin türban, din, ve kemirgen kürtlerle uğraştığı dönemde türkiye yi bu işlerle meşgul edip, amerikan uzay ajansı nasa nın bulduğu gezegendir. uyanın artık sikicem şimdi
Güneş'ten %4 daha büyük, %10 daha parlak ve 1.5 Miyar yıl daha yaşlı olan yıldızın etrafında dönüyormuş.
ve bu yıldıza uzaklığı yaşama elverişli koşullarda olduğunu düşündürüyormuş.
Dünya'ya 1400 ışık yılı mesafede yer alıyor. Bu da, Kepler-452b gezegenine, şimdilik gidemeyeceğimizi gösteriyor.
1400 ışık yılı uzaklıktaki habitable zone'da yer alan gezegen. Oraya şu sıralar gitmeyi bile düşünemiyoruz. SolucAn deliği gibi pratikte gözlemlenememiş uzay-zaman düzleminin bükülmesi sonucu oluşan açılık ise hâlâ bize çok uzak.
Nasa'nın bu gezegeni önemsemesinin nedeni, yaşamsal form olup olmadığını araştırmak. Yaşam için elverişli bir bölgede. Orda bulunan en küçük bir kanıt, bilinen evrendeki binlerce belki milyonlarca canlı türü olduğuna kapı aralayacaktır.
Dünyanın büyük kuzeni olarak adlandırılan, earth v2.0 olarak da adlandırılan exoplanet. birçok açıdan dünyaya benzediği söylenmekte.
- öncelikle dünyadan 1,5 kat daha büyük ve yüzeyi çoğunlukla kayalardan oluştuğu söylenmekte.
- kendi yıldızına göre yaşanabilir bölgede yer alıyor.
- 6 milyar yaşında olduğu tahmin edilmekte.
- güneşinden bizim güneşimize göre %10 daha fazla enerji almaktaymış.
- bir yılı yaklaşık olarak bir dünya yılına eşit.
- 1400 ışık yılı uzaklıkta. yani kepler efendinin gördüğü o gezegenin 1400 yıl önceki hali.
- yer çekimi 2 kat daha fazla imiş. bavulunu hazırlayanlar varsa birdaha düşünsün. 1.40 lık nesiller sizi bekliyor olabilir.