bir zamanlar sık sık gündeme gelen sıkıntı idi. uzun zamandır duyulmuyor ve umarım da duyulmaz. yapışması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
kuş gribi gerekçesiyle tavuk başta olmak üzere kanatlılar, hasta olsun/olmasın acımasızca kıyıma uğratıldığında, bu keneler de azıtmıştı.. kuş sayısı normal değerlere ulaştıkça da, insana yapışacak kene sayısı azaldı haliyle..
6 yaşında köydeyken annem kolumu kıpardatamamam sebebiyle şüphelenip kolumu kontrol etmesiyle fark ettiği yapışmadır. Kene kolumun içerisine gömülmüş ve bölgeyi morartmış. Köy yeridir doktor yok hastahane yok dolayısı ile oracıkta hemen müdahale etmeye çalışmışsalar da başarılı olamamışlar ve hemen ilçe hastahanesine götürmüşler. Hastahanede koluma gömülen kene çıkartılmış bir gün kontrol altında kaldıktan sonra taburcu edilmişim.
Şu an 29 yaşındayım ve koluma baktığımda hala kenenin yapıştığı yerde kenenin izleri durmakta...
bu arkadaş minnacık olmakla birlikte beyin zarı iltihaplanmasına sebep olan bir bakteri taşır, kenelerin yarısında mevcuttur bu bakteri.
garip olan , bu bakteriyi vücuda sadece kendisini tehdit altında hissederse salgılar. özel kene cımbızlarıyla çıkartılabilir, çıkartırken direkt yukariya dogru cekerek, saga sola ceviirmeden cikartiniz.
yara yerinin dezenfekte edilmesi gerekir, eğer yara yeri sonraki günlerde kızaracak olursa, derhal doktora gitmek gerekir.
doktora ne kadar erken gittiğinizin burada çok önemi vardır.
doktora erken giderseniz sizi genellikle kurtarırlar. geciikmeniz halinde ölüm tehlikesi mevcuttur.