en korktugum boceklerin basinda gelir. agaclardan asagidan gecen canlilarin uzerine atlar. eger farketmezseniz ve sizi isirirsa hemen silkip atmamaniz gerekir cunku isirdigi yerde kafasi kalir ve bu bocegin isirigi beyin iltihabina yol acip olume goturur. eger isirmissa kafasiyla birlikte vucudunuzdan atmak icin uzerine bir kac damla yag damlatin, bogulacak kadar boca edin iste ustune. sonra bocegi saat yonunun tersine cevirip yukari kaldirin, boylece kafasi derinin icinde kalmaz.
anlatmayı üzerime vazife biildiğim canlı.*
Özellikleri
Boy: 5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
Renk: Koyu kızıl kahverengi.
kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kan emerek büyürler.keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene hafta içerisinde yüzlercesi oluşur
Davranışları
Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. insanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.
Yaşam Alanları
Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.
Mücadele ipuçları
Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .iç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler.
bir tanıdığımın belinde çıkan bir et beni sandığı iğrenç bir hayvan.tabii zamanla çok kan emmekten çalayıp düşmesiyle ne olduğunu anlamış.çok çeşitli oldukları gibi insancıl olanları 1,2 türü geçmez.
bugün bir tanesini ayaklarımın altında önce ezdiğim sonra ayakkabımın altını kaldırıma sürterek temizlemek zorunda kaldığım, şu aralar acayip tırstığım böcek.
başımızdan hastalığın hiç gitmemesinden ötürü biyolojik savaşın ürünü olmasından şüphelenilen aşısı olan ama henüz ülkemizde mevcut bulunmayan çekmeye kalkınca da kafası ete daha da gömülen kırım kongo olanı öldüren ve artık hayvanla temasla değil de otlardan da atlayabilen mahlukat
kene bilindiği üzere ağaçlarda yaşamaz, kısa boylu otların arasında bulunur genelde. bu yüzden önlem açısından bu alanlarda fazla bulunulmamalı, bulunulsa dahi (dışarıdan hoş görünmese de) pantolonun paçası çorabın içine sokulmalıdır.
bugün beni, attığı mesajla korkutmaya çalışmış ancak korkmadığımı belirtmem üzerine üzülmüş yazardır. baştan bu kadar üzüleceğini bilsem valla korkmuş gibi yapardım. *
bir tutam pamuğu elinizde yuvarlayıp top haline getirip, sıvı el sabununa bulayıp size yapışan kenenin üzerine koyduğunuzda sizin derinizden vazgeçip pamuğa doğru saldırıda bulunan böcek.
kuş gribi sebebiyle memleketteki başta tavuklar olmak üzere tüm kanatlı hayvanların itlaf edilmesi sebebiyle üremeleri artık kontrol edilemez bir hale gelen hayvan türü. eko sistemde meydana gelen küçük bir değişikliğin nelere malolabileceğini milletçe gördük nihayetinde.