Türkiye'de pek bilinmemesine karşın Avrupa'da ve başta anavatını japonya olmak üzere uzak doğuda ciddi organizasyonları olan spor, hatta spordan öte bir kişisel eğitim ve ahlak disiplini. yanılmıyorsam halihazırda türkiye'de 200'e yakın Kendo-ka (kendocu) bulunmakta. Biri de benim. istanbul, ankara, izmir ve çanakkale'de dojolar mevcuttur efendim. istanbul'da SoShinKai isimli dojo bu işe merakı olan herkesin en azından bir kez gitmesi gereken dojodan öte sıcacık bir yuvadır.
Şiddetle tavsiye olunur, size katacağı şeyler saymakla bitmez. (bkz: just google it)
türkiye'de özerk bir kendo federasyonunun kurulması için yoğun çabalar harcanmaktadır. fakat maalesef şu an için sadece izmir, ankara ve lefkoşa'da dernek adı altında yapılanmalar mevcuttur. bunlardan lefkoşa'da olanı halka açık bir dernek değildir * .
kenjutsu ile kendo farkına gelecek olursak nasıl diyelim, kenjutsu kurallardan ziyade kaideler üzerine kurulmuş bir sanattır. "yaşamak için herşey serbesttir!" ilkesine dayanmıştır * . kendo ise kurallar ve değişik teknikler, disiplinler içermektedir. misal vermeye yeltenirsek, kenjutsu'nun gerçekten uygulandığı edo periodundaki açık alan müsabakalarında toprak atmak, tükürmek, saç çekmek, zamk atmak dahil pek çok kendo'da göremeyeceğiniz harekete tanık olabilirsiniz. tabii ki günümüzde bu tarz aksiyonlar yok olmaya yüz tutmuştur ama sanırım bu satırları yazan kimsenin ne demek istediğini anlamışsınızdır *
ayrıca boken ile katanayı karşılaştırmak da çok büyük bir gaflettir *
adama büyük üstatlar çağının en büyüğü miyamoto musashi'yi hiç mi duymadın diyebilirler.
pedro almodovar'ın bir filimine yan mevzu olmuş olan uzakdoğu dövüş sanatı. şöyle ki,
--spoiler--
kendo eğitimi yapılan salondaki temizlikçi kadın çalışanları sık sık izleme fırsatı bulur. kocası tarafından devamlı eziyet edilen kadın bir gün kanlı bıçaklı pozisyona gelince duvarda asılı sığır budunu can havliyle kapıp kocasına kendo vuruşu yapar. adam ölür. daha sonra kadın soruşturma için gelen polislere budu pişirip yedirerek suç aletini yok eder.
--spoiler--
japonya kendo federasyonun un bildirisine göre; kendo, `katana'yi kullanma prensipleri dogrultusunda insan tabiatini kontrol alma prensibine dayandirilmistir.
kenjutsu'nun yanında hiç bir işe yaramadığını düşündüğüm spordur. bambu bi sopayla, gerçek katana'yla yapılabilitesi olmayan hareketleri yapılır. 'martial art' gözüyle bakmadığım, bakamadığım bir sportif aktivitedir.
anime örneği vermek gerekirse, kendini rurouni kenshin'deki kenshin gibi değil, yahiko gibi hissetmeni sağlar, ki hoş bir durum değil.
ha ama kenjutsu'da, bokken'ini kaparsın, son derece estetik, kılıç olsa yapılacak hareketler yaparsın. kesinlikle favorimdir.
özellikle animelere ilgi duyan kız/erkek kişilerin yapması gereken (görece) ucuz spor/hobi/etkinlik.
bogu denen zırhlar 350-400 ytl civarından başlıyor, başka bir harcaması da yok. eğitimi aldıktan sonra pratik kısmı kırda, çölde, çimende de yapılabilir.
Ankara'da Ankara Kendo ve iaido derneği altında yapabileceğiniz ve öğrenebileceğiniz kılıç yolu. ken = kılıç, do= yolu
Tamamen saygı ve disiplin üzerine kurulmuş bir spor/sanattır. dojo'da en önemli kural saygı kurallarının ihlal edilmemesidir. Direk bir spor değildir. kas geliştirmek veya sokakta adam dövmek için kullanabileceğiniz bir yol değildir. katana'yı temsil eden bambu'dan yapılmış shinai adı verilen kılıçlarla yapılır. 3 temel vuruşu vardır. kote, men ve do. sadece kılıç sallamak gibi görünebilir fakat tek bir hamle yaparken en az dikkat etmeniz gereken dört beş husus vardır. gerektiği zaman taraflar bogu diye adlandırılan zırhları giyerler ve müsabakaya cıkarlar. Karşılıklı yapılan bu çalışmalarda sakatlık oranı ve ciddiyeti günümüzde yapılan Futbol, Basketbol ve Voleybol gibi oyun sporlarından veya darbe içeren dövüş sporlarından çok daha düşüktür.
dışardan izleyenlere tebessüm ettirecek bu spor, kendini tam vererek yapıldığında inanılmaz zevkli hale gelir. eğer ilgileniyorsanız ve daha fazla biLgi için: http://www.ankarakendoiaido.org