(ara: kendini sanmak*)
olayının son raddesi. insan canlısının kendini olumlu bağlamda üst a$amaya ta$ıma arzusunun en tartı$ılagelen konumu ve bu konumu kendine yakı$tıran amma oturduğu koltuktan dünyaya hayretle bakmak dı$ında pek de bir durumla bağda$tırılamayan zavallının içsel dürtülerine yanıt verebilmeye çalı$masındaki son ve pik rezervuar.
ifade ettiği simgesel ve reel anlamı dı$ında tanrı kavramını ya$amının gediğine oturtmu$; esasen ezik ve formatdı$ı kazurat totalinin yaratıcılık ve sorgulayıcılık erk'ini maksimize ettiğini ve artık vardığı noktanın $ahika olduğuna kendini inandırarak dü$tüğü hatanın yanılma payını da minimalize ederek koaserventik bir varolu$ temeli ta$ıdığı fikrinde sabitlenmesi.
yalın dille;
hayatı, sistemi, toplumu, insanları(toplum, ihtiva ettiği nüfustan ayrıdır yakla$ımının desteğiyle), normları, kuralları, kaideleri, alı$ılagelmi$ dinamikleri ve her türlü odağı reddeder bir tavırla tenkit ederek dev aynasına sır sürmesi durumudur bu..
tanrı sanıyorlar kendilerini.. tanrı, iskambildeki be$inci as! biline.
hasa ve tovbe deseler de "basortusu takmayanlar cennete gidemez. fethullah allah'ın en sevdigi kullarından birisidir." gibi cumleleri kuranlardır aslında. yani kimin dindar kimin gunahkar olduguna, kimin cennete gidecegine karar verenlerdir. tanrımız bu curretkarlıgı afetsin.
kendini peygamber sanan kişiye oranla daha g.tü kalkıktır. ayrıca bu kişiyi aşağılayabilir ya da kendisinin göndermediğini söyleyerek yalanyalabilir. böyle de özgür bir kişiliktir.
insan kendi anlamlandırma kurgusunun sebepçisi olabilir fakat kesinlikle ortak platformda bu sözkonusu değildir. mesela bir hayvanı beslerken ve severken kendini tanrı zanneder, fakat beslediği hayvan kendisini ısırdığı zaman biraz toz konar görkemli façasına. maddi ortaklıktaki acizlik çörekleniverir benliğin üstüne.
kişiler arası maddi normların "sogulanma - hissedilme" ve "kişi - maddi boyut" kesişmeleri tam olarak kavranmadan tamamen çözülemeyecek kadar açık, girift bir felsefi mevzudur.
toplumda aslında çokca bulunan egosu şişik hayal dünyasında sanrılarla yaşayan insanlardır.gerçek yüzlerini ve fikirlerini sakladıkları için çevrelerinde sabit fikirli,içe kapanık yada otoriter,kabadayı olarak tanınırlar.
şizofren yada şizofrenliğin alt basamağındadırlar.