kendine çok güvenen zır cahil

entry4 galeri0
    1.
  1. okumuş cahilden daha az tehlikelidir.
    2 ...
  2. 2.
  3. Dunnıng Kruger etkisi ya da halk arasında "cahil cesareti" dediğimiz gerçekçiliktir.
    Kişilerin beceri ve yeterliliklerinin olmadığı alanlarda sıkıntılı özgüven ile yetersizliklerinin farkında olmayarak önyargılı bir şekilde becerilerini kendilerini abartmaları durumudur.
    Diğer bir deyişle ne kadar az zeka o kadar fazla özgüven ile herşeyi yapabilirim özgüven etkisi de denilebilir.
    Yani tamamen zır cahillik
    2 ...
  4. 3.
  5. bu tiplerden hep ' sen yanlış biliyorsun ' sen nereden biliyorsun diye sorunca ' eee kuranda yazıyor yada hadislerde var bilmem ne hoca söyledi ' gibi cevaplar alırsınız * kendi dogmalarını gerçek kabul eden adamlara delilleriyle anlatırsın, yok o yanlış biliyormuş öyle değil falan der, kısacası bu tiplere laf anlatılmaz, ben çoktan bıraktım.
    1 ...
  6. 4.
  7. (bkz: agnotoloji).

    1979’da sigara ve tütün şirketlerinin kullandığı gizli bir talimat gün yüzüne çıkmıştı. 1969’da Brown & Williamson tütün şirketinin kaleme aldığı Sigara ve Sağlık Önerileri başlıklı bu yazıda, sigara karşıtı kampanyaların üstesinden gelmek için büyük tütün şirketlerinin uyguladığı taktiklerden söz ediliyordu.

    Buradaki önemli bölümlerden biri sigaranın kitlelere nasıl pazarlanması gerektiğini ele alıyordu: “Genel kamuoyunun kafasındaki olgusal gerçeklerle başa çıkmanın ve bu konuda ihtilaf yaratmanın en iyi yolu şüphe yaratmaktır.”

    Proctor, bilgisizliğin çoğunlukla dengeli tartışma örtüsü altında yayıldığını belirtiyor. Örneğin iki farklı görüşün her zaman rasyonel bir sonuca ulaşmayacağı fikri yaygındır. Tütün şirketlerinin bilimi kullanarak kendi ürünlerini zararsız gösterme girişiminin ardında da bu yatıyordu. Bugün ise iklim değişikliğini inkar edenler bilimsel verilere karşı aynı yöntemi kullanıyor.

    “Böylece bu ‘dengeleme’ yoluyla tütün şirketleri, ya da bugünkü iklim değişikliği inkarcıları, bu konularda iki farklı görüş olduğu, ‘uzmanların hemfikir olmadığı’ algısını yaratıyor, gerçeğin yanlış bir şekilde resmedilmesine, yani bilgisizliğe neden oluyor” diyor Proctor.

    (bkz: https://www.bbc.com/turkc...i?ocid=socialflow_twitter)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük