Hayır deizmde evreni tanrı yönetmez. Benim savunduğum fikirde evren tanrının kendisi biz de dolaylı olarak onun parcalarıyız. Bu tanrı kendi parçalarını bir bütün olarak kendi sistemi içinde yönetiyor. Evrensel çekim dedim dua vs. Evren karşılık veriyor. Deizmde dua yoktur.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere buldum. Yani uydurmadım, bulmak olan bir şeyi keşfetmektir. Ateizm'i araştırdım diğer dinleri araştırdım okuduğum lise imamhatipti zaten. Düşündüm niye onlarca din var? Neden bizimki doğru?
...
Dedim en iyisi ortaya karışık yap oradan bize. Sonuçta bütün dinlerin ortak bir noktası, bir ana teması vardır; iyi bir insan olmak ve bunun karşılığını almak. Tabii bu her dinin ortaya çıktığı bölgelere göre o zamanın ve o coğrafyadaki insanların anlayacağı şekilde basite indirgeyerek, benzetmelere başvurarak, sembolikleştirerek ve hikayeleştirerek anlatılagelmiştir ki hepsinde verilen ana mesaj aynıdır. Bunun vahiy yoluyla gökten aşağı süzülmesine gerek yok doğada yalnız kalıp sorgulayan, düşünen insanlar bazı insanlar belli bir noktadan sonra aydınlanarak (bilgiye erişmek, fark etmek, keşfetmek ne derseniz deyin) bunu insanlara anlayacakları şekillerde anlatmışlar ve eklemeler (bidatlar) vs. ile dilden dile bazı farklılaşımlar ile günümüzdeki din şekilleri halini zamanla almıştır.
...
Benim inanç düşünceme gelecek olursak panteizmle benzerlik gösterir ama aynı değildir, ateizmle benzerlik gösterir bir noktada aynı değildir, keza islam, budizm vs.
Bu konu çok uzar sadece tanrıyı açıklayıp gidicem. Tanrı hep var olan ve hep varlığını sürdürecek olan boşluktaki, yokluktaki bir enerji kütlesidir. (Enerji deyince elektrik gibi saçma sapan düşünmeyin.) Atomun en küçük yapı birimi olan enerjiler farklı biçimlerde sıkışıp birleşerek varlıkları meydana getiriyor, bu en küçük enerji parçası aslında yokluktaki büyük bir enerji kütlesi. Kendi içinde bir araya gelerek evreni oluştuyor (dünya, insanlık vs.)
...
Bilimin kanıtladığı şekilde yine dünya üzerindeki bazı maddeler de bir araya gelerek ilk canlıyı oluşturmak suretiyle bugünkü insanoğlu ve canlılar halini alıyoruz. Sonuç olarak Tanrı eşittir evren diyebilirim. Evrensel çekim yasasını bilirsiniz bilmeyenler google'dan araştırabilir. Evrene içten dileklerle mesaj vermek, istemek sonucu beyin dalgalarının yaydığı enerjiyle (evren zaten kendi içinde bir sistemi, döngüsü, zincirlemesi var) bu istek bu döngü içerisinde sana karşılığını döndürüyor. Birçok din bunu dua vs. şeklinde işler zaten. Genel olarak bu tanrıya ister Allah ister Evren ister başka bir şey deyin.
...
Önemli olan evrenin döngüsünde sen bir insan olarak çok küçük bir varlıkken yaptıkların ve en ufak davranışların bu zincirleme etkileşim döngüsünde, evrende büyük bir sistematiğe kadar etkisini dokundurmakta.