Emine sevgi özdamar tarafından yazılan ece Ayhan'lı anılar, 1974 zürih günlüğü ve ece Ayhan'ın mektuplarının yer aldığı kitap. 1. baskısı Yky tarafından ekim 2007'de yapılmış.106 sayfa.
Kitabı yayına gültekin emre hazırlamış. Emre, aynı zamanda kanto ağacı isimli bir de sunuş yazısı yazmış kitabına.
Kitabın hemen girişinde köşede bir yerlere şu not düşülmüş:
"ece Ayhan herkesin bildiği gibi, zihni oradan oraya sıçrayan, konuştuğu gibi serbestçe yazan, eleştirilerini zaman zaman küfre kadar vardıran büyük bir şairdi. Bu kitapta değindiği tarihi olaylar ve kişilikler, edebiyatçı arkadaşları ya da sevmedikleri hakkında dava konusu olabilecek ifadeleri köşeli parantez içinde [...] gösterildiği yerlerde asıl metinden çıkarılmıştır."
Bu not sanırım kitabın sahip olduğu ruhu yansıtmaya yetiyor. Gönül isterdi ki daha hoşgörülü insanlar olsaydık ve bu anlamsız uygulama hiç olmasaydı.
Gelelim kitaba, kitap sunuşun ardından, vakitsiz Üsküdarlı, hastane günlüğü ve ece Ayhan ın mektupları ismli üç bölümden oluşuyor.
Vakitsiz Üsküdarlı, emine sevgi özdamar'ın ece Ayhan ile olan anılarını anlattığı bölüm. Burada Üsküdar da ve diğer yerlerde ece Ayhan'la beraber yaşadıkları evleri, ece Ayhan'ın kendisine emine adını takmasını ve daha onlarca ayrıntıyı içeren anekdotlar yer alıyor.
Hastane günlüğü, emine sevi özdamar ın ece Ayhan ın zürih e beyin ameliyatı olmak için geldiği dönemde tuttuğu günlüklerden oluşuyor. Zaten akıl sağlığı pek yerinde olmayan ece Ayhan'la yaşadıkları zaman zaman iç burkan bir tada sahip.
Son bölüm ise, ece Ayhan'ın yaşamının son yıllarında çoğunlukla Çanakkale'den emine sevgi ye yazdığı mektuplardan oluşuyor. Bu mektuplarda sağlığı iyice bozulan parasız bir ece Ayhan var karşımızda, tüm düşkünlüğüne rağmen dik durmaya çalışan bir şairin para istemek zorunda kaldığı satırları okumak insanın boğazına bir şeylerin düğümlenmesine neden oluyor.
Ece Ayhan'ın mektupları, onun yazdığı biçime sadık kalınarak büyük harflerle basılmış ve onun imlasına uygun basılmış.
Ayrıca, kitapta konunun gerektirdiği kimi fotoğraflar, çizimler ve yazılı sayfaların tıpkıbasımlarına da yer verilmiş.