Şiddeti değişen bir manyetik alan içersinde, sabit duran bir iletkende elektrik akımı indüklenir * prensibine göre iletken telden oluşan bir bobinin içine hareketi kısıtlanmayacak şekilde mıknatıs konur.
mekanizmayı-ki burda telefon- çalkalamak suretiyle mıknatısın ileri geri hareketiyle sürekli değişen manyetik alandan iletken tellerde meydana gelen gerilim telefona şarj olarak geri dönmesi olayı örnek olarak gösterilebilir. bir benzer uygulama pilsiz çalışan fenerlerde görülmektedir. ancak fener ve telefonun tükettiği elektrik enerjisi aynı olmadığından yani meydana gelen gerilim çok küçük olduğundan telefonu çalıştırmaya yetmeyebilir.
kim bilir belki bir gün bu fikrin endüstride kullanımı mümkün olur da bizde zırt pırt biten telefon şarjlarından kurtulmuş oluruz.
- necla neden cevap vermiyorsun?
+ şarjım bitiyo da telefonu sallıyordum..
kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren mekanizması sayesinde hareket halindeyken bataryasını kendiliğinden şarj eden cep telefonudur. bu telefon yapılmış mıdır bilmiyorum ama benim bilmemem yapılmadığı anlamına gelmez sonuçta. ama yapılmadıysa yapılsa iyi olur tabii bu işi türkiye' de yapmaya kalkarlarsa sonu "erke dönergeci" gibi olabilir.
bu cep telefonu 10 yili askin suredir kullandigim ve atmaya kiyamadigim, pil ve ana govdeden olusan ve bu iki parcayi bir arada tutmak icin koli bandi ile sarip sarmaladigim nokia 5110 model telefonudur. zaten sarji konusma yapmadigimiz, mesaj atmadigimiz zaman aksami zor ediyor. diyelim ki konusma yapiyoruz ve konusmanin daha 2. dakikasinda "batery empty" yazisiyla konusma sona eriyor. iki saat bekleyip yeniden actiginizda pil seviyesi maksimumda olarak geri donuyor. bundan sonra senaryo ayni. yani 2 dk. konus, batery empty ve 2 saat sonra yeniden depo full.
bu telefon sayesinde fatura epey bir sekle girdi. buna ek olarak kafamda yeni bir icad yapma fikrinin belirmesini sagladi ama simdilik taslak halinde proje...