babanneme insülin iğnesini yapamamıştım. kendi kendime beş santimlik iğneyi yapmaya alıştım. çuvaldızı kendime batırıyorum. biz de böyle bi delikanlıyız.
insülin kullananların genelde yaptığı şeydir. onun gibi kısa iğneli enjektörlerin kıça daha kolay saplanabileceği kanaatindeyim ancak illa uzun iğne gereken bir şey mi bilmem, anlamam. banane ben doktor değilim ama lazım olur diye kuzenden iğne yapmayı öğrenmiştim. ilk uygulama denememi nineme tatbik ettim, birkaç sene sonra öldü ama ondan değildir sanırım.
yan tarafınızdaki kalça kemiğine baş parmağınızı koyup poponuzun kaka çıkan noktasına doğru ( çok kibarım evet ) karışınızı açın işaret parmağınızın geldiği yer hedef noktanız.
iğne sonuna kadar batırın ve 1-2 mm enjektörü geri çekerek damara gelmiş mi kontrolunu yapın. prospektüste uzun zaman içinde ilacı zerkedin yazmıyorsa beş saniyede falan boşaltın. kolonyalı pamukla da ovalayın ki ilaç dağılsın.
acıyan yeri öpebilirseniz acımaz !
edit : enjektörde hava olmasın ama çok tehlikeli ,tamamen havasını almış olun .
kalçaya değil, bacağa yapılmalıdır. kalçaya yapılacak yanlış bir iğne düşük ayak gibi nörolojik sorunlara yol açar. kalça ve dizin orta noktası bulunur. bu hat üzerinde bacağın dış kısmına iğne yapılır. eğer bacağınız kalın değilse, bacak kasları el ile toplandıktan sonra iğne yapılmalıdır. iğne saplandığında enjektör biraz geri çekilerek damara girilip girilmediği kontrol edildikten sonra enjeksiyon yapılmalıdır. canım tatlı benim, yavaş yavaş yapayım derseniz daha çok canınız acır, tecrübeyle sabittir. cart diye sokacaksın iğneyi.
dayanılmaz ağrılar sonucu mecbur kalınınca yapılan * eylemdir.
dorsa guluteal bölgeye * yetişmek mümkün olmadığı için genelde femoral bölgeden vastus lateralise * yapılır. eliniz hafifse sadece ilaç canınızı acıtır. kan konturolü yapıldıktan sonra ilacı yavaş yavaş verirken ki o his paha biçilemez. *