öncelikle el işinde çalışmaktan sıkıldıysanız, yapacağınız işe karar verdiyseniz ve gerekli tecrübeye, finansal güce sahip olduğunuza inanıyorsanız cesur olun, gecikmeden ilk adımınızı atın.
kuruluş aşamasında güvendiğiniz bir dostunuzla işe girmek gerek riskin paylaşılması açısından, gerekse finansal destek açısından faydalı olacaktır. siz siz olun akrabanız ile işe girmeyin, akrabalığınız bozulur.
en başta riski göze alacaksınız, risk almayan önünü göremez. ardından iş hayatınızda akrabalık, dostluk ilişkilerine yer yoktur bu altın kuralımız. borç alın ama bankadan, asla ama asla kimseye borç vermeyin. her firmayı rakibiniz belleyin, her kaleyi içten fethedin. zaten zamanla bu türlü oyunları öğreneceksiniz. tecrübe sahibi insanlardan tavsiye alın ancak kimsenin yolundan gitmeyin, kendi yolunuzu çizin bırakın başkaları sizin yolunuzdan gelsin.
mümkünse kimseyle ortak olmadan kendi başınıza başlayın,
herkesi dinleyin ama sonuçta kendi kararlarınızı uygulayın, pişmanlık yaşayacaksanız kendi kararlarınızdan dolayı olsun,
yanınızda sizi frenliyecek kimseyi barındırmayın,
işiniz düzene girdikten sora yanınızda yalaka ne kadar az olursa okadar az yanılırsınız.
Benim gibi kılı kırk yarmayın. Her şeyi evde kalmış kız kurusu gibi düşünmeyin. Atılgan olun. Risk alın. Yoksa heyecan ve şevkiniz bi tarafınıza kaçar, kucağınızda ne yapacağınızı bilemediğiniz nurtopu gibi bi şirketiniz olur.
iyi bilmediğiniz işe atlamayın.
hesabınızı kitabınızı noktasına kadar not edin. mümkünse iki farklı yere.
vaadlere kulak asmayın.
kenarınızda her zaman yok saydığınız biraz nakit bırakın.
büyük düşünmekle büyük borca girmenin farklı şeyler olduğunu bilin.
öncelikle işi yapacağınız ürün/hizmet bilgisinin, sektörün, pazarın ve rakiplerin kusursuz bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. sağlam bir stratejik planın hazırlanması, buna plana göre yapılanma planı ve bunları destekleyen bir pazarlama planınızın mutlaka hazır olması gerekmektedir.
mekan açacaksanız/açtıysanız etrafa sorular sorun, müşteriyi, hedef kitleyi tanıyın. bodoslama dalıp burada her şey tutar, açayım bir kebapçı, bir gözlemeci tarzında yaklaşmayın olaya. farkınız olsun, ortalık bar, cafe, restorant dolu ve hepsi birbirinin aynı. kime hitap etmek istiyorsunuz bunu unutmayın, ayrıca her şeyi yapayım, her şey olsun mekanımda demeyin. seçici olun ki tarzınız olsun. her şey aynı yerde aynı anda olursa, bir şeyler eksik kalır.
piyasa koşulları ve iş alanınızın gelecek 5 yılda türkiye şartlarında ulaşacağı noktayı detaylarıyla araştırın stili tavsiyeler.
bir süre kurmak istediğiniz iş için uygun ve aynı sektörde iş yapan bir firmada çalışmak ve çevre edinmek önemli. işin işleyişini kavrayabilmek ve tecrübe kazanmak önemli bir anahtar.
sektörle ilgili size kazanç sağlayacak yaratıcı düşüncelerinizi kimseyle paylaşmayın.