selfdeterminasyon olarak da bilinir.bir halkin,dis mudahale olmaksizin kendi devletini kurma ve sectigi hukumeti isbasina getirme hakki.milliyetcilik dusuncesinin etkisiyle gelismis,ilk kez fransa devrimi ve amerikan bagimsizlik savasi sirasinda ortaya atilmistir.1.dunya savasi sonrasinda barisin amaclari arasinda sayilmis,abd baskani woodrow wilson in barisin temel kosullari olarak belirledigi 14 madde icinde savas sonrasi donemin onemli hedefleri arasinda gosterilmistir.
hangi gelecek? hangi hak? hangi belirleme? şeklinde karşılık verebileceğim bir başlıktır. 15 gün sonra 3 saat 15 dakika içinde " kendi geleceğini belirleme hakkı " nı kullanacak biri olarak ahahah guluyorum ben buna.
bakıcak olursak herkese verilmiş bir hak aslında bu. ekonomik yetersizlikleri bi kenara bırakacak olursak belirli sınıfın üstündeki her bireyin bu özgürlüğü mevcut. sonuçta ne kadar öss, lys, sbs vs sınavlar da olsa - değiştirilemeyecekler - onlara çalışıp abanıp istediğin şeyi seçmek kişinin elinde. okurken sıkılırsan yeni bölüme git, bu da elinde. doktorum ben ama çok sıkıldım, tamam işte zarada satış elemanlığına başla, bu da elinde. görüldüğü üzere bu durum kişinin ben özgürüm edebiyatı yapmasındansa özgür olmayı becermesi ile sonuçlanabilecek bi şey, gerisi hep hava civa, boş.
tabiki her insan geleceğini belirleme hakkına sahiptir. fakat her insan istediği doğrultuda kendi geleceğini belirleyemez. bunun en somut dayanağı ekonomik kaygıdır. sağlık sorunları, afetler vb. durumlarında payı büyüktür.
kişinin yapabilecekleriyle sınırlıdır. elde olan imkanlar doğrultusunda geleceğini belirleme hakkını kullanır. istediği seviyede olur mu bilinmez tabi.