atatürk ve atatürkçülğü anlamamış ziyan insanların son zamanlarda atatürk'e nerden bok atsam adı altında yarattığı fettoş hareketlerinden biri olsa gerek.
100 yılda yapılacak devrimleri, 10 küsür yılda yapmış ve bir çok dünya ülkesinin saygı duyduğu ulu öndere herhalde anca bizim ülkemizde böylesi aciz saldırılar olabilirdi.
aynı mantıkla gittiğimizde cemal gürsel de atatürkçülükle en alakasız insan oluyor.
izmir iktisat kongresinden çıkan kararlar devletin iktisadi teşebbüslerinde prensip tayin edici dahi olamamıştır, bağlayıcılığı olmamıştır. 1935 yılına kadar ciddi bir sermaya birikimi sağlanamamıştır. kaldı ki 1982 anayasasını mahmut esat bozkurt okusa gülerdi muhtemelen.
kemalizm sadece olağanüstü savaş döneminde kurgulanmış bir ideolojidir. yoktan bir ülkeyi yaratmada kullanılmış bir ideolojidir. bu sebeble kemalizmin baskıcı olduğu doğrudur. ama o zamanki savaş koşulları ve sistem değişikliği, bu olayı meşru hale getiriyor. dikatörlük ve baskı olmak zorundaydı. diktatörlük ve baskı olmasaydı, sen şu an bu klavyeye basamıyor olurdun. ama bu sadece olağanüstü zamanla ilişkili. kemalizm 21. yüzyıl ideolojisi değildir. ancak kemalizmin içindeki bazı ilerici yönler kullanılabilir durumdadır. kemalizmi salt bir ideoloji olarak demokratik bir ülkenin temeline oturtamassınız, ancak tsk gibi bir kuruma oturtursunuz, tsk kemalist olabilir. kenan evren de olsa başka bir adamda olsa kemalizm ideolojisiyle darbe yaparsa, 1980 darbesinden farkı kalmaz. demokratik bir ülkeye kemalist bir darbe yaramaz. ordu emir komuta sistemiyle yönetilen ve demokrasinin olmadığı bir kurumdur. bu sebeble kemalistler genellikle orducudur. bu böyle olmak zorundadır. ordu yönetimi bir faşizmdir. ama kemazlim faşizm değildir. kemalizm belli bir süreç için gayet meşru ve geçerli bir ideolojidir.