(bkz: kemeraltı işporta)*
kalabalığın ve sıcagın etkisiyle beyin fonksiyonlarını ziyadesiyle yitirmiş olan insanın bu kadar birbirinin aynı olan sokaklarda kaybolması olasıdır. pek şenlikli bir yerdir. **
ortalama bir izmirlinin, ancak içinde kaybolmadan gezebildiği gün tam anlamıyla izmirli olabildiği, tatillerde ve özellikle bayram dönemlerinde metrekareye 10-15 kişi düşen güzide çarşımız.
çocukken okul alışverişlerim yapılırdı buradan. bir heyecanla koşup dalardım kalabalığın içine. defter, kalem, çanta vs. beğenirdim manyak gibi. şimdi düşünüyorum da, ne salakmışım lan. o kalabalığın içine dalınır mı ? havale geçirir insan. çocuk aklı işte. şimdi mecbur kalmadıkça yakınından bile geçmiyorum.
dünyanın en büyük çarşısı olduğu iddia edilmekte ki doğru olabilir. ucu bucağı belli değildir hakkaten ve içinde akla gelen gelmeyen her şey satılır. neredeyse gerçeküstüdür. http://www.e-kemeralti.com/
kemeraltında belli bir esnaf kesiminin toplandığı bölümler çok azdır, olanlar da küçük çaplıdır. dolayısı ile bu geniş çarşının hemen her sokağı bir birine benzer. işin içine "1. beyler'e çıkar", "3. beyler'den gelir" gibi isimlere sahip ara geçitler de eklenince iş iyice karmaşıklaşır. bir süre sonra yavaştan, kayboldum galiba hissi uyanmaya başlar. kaybolmadan dolaşmayı öğrenmek zaman zaman alır. o kadar yıldır izmir'de yaşamama rağmen 4-5 sene öncesine kadar bazen aradığım dükkanı bulamayıp geri döndüğüm olurdu. ama artık gizli kalmış hanlarını bulabilecek kadar öğrendim sağını solunu. mesela balık halinin bir sokak arkasında kalan bir handa hala fıçı ve alemler yapan ustaların atölyeleri var. bir ara uğramanızı öneririm.
izmir saat kulesinin bulunduğu konak ilçesinin güzel çarşısı kemeraltı, konak denilince akla gelecek olan yerlerden birisi kemeraltı, çok eski bir tarihi olan konak meydanının bir arka sokağı.
çocukluğunu izmi'rde yaşamış bünyelerin en az bir defa annesinin elinden fırlayıp kaybolduğu, 80'lerde çocuk olanların bildiği gibi girişinde boğazı delik amcanın düdük üflediği, eskiden ticaret merkezi olmasından mütevellit eski rum binalarının bulunduğu, sosyete pazarlarının açılması nedeniyle kıvranan esnafıyla hakkaten de yaşayanın bileceği şu sıralar nefes darlığı çeken yer.
1650-1670 yılları arasında konak, çankaya bölgelerinde kurulan çarşıdır. sokakları karmakarışıktır, içinde akla gelen herşey satılır. 1744'de yapılan kızlarağası hanı'nda çeşitli takılar ve süs eşyaları satılır, burada sahtecilik de yapılır. çarşı her daim kalabalıktır. çakma mal çoktur. sayısız kot satıcılar adamın önüne atlayıp "kot lazım mıydı?" der, geçip gidince de "ama bi dakka bakar mısınız" der. çantalara sahip olunması gerekir.
içerisinde yok yoktur. izmirin en sevdiğim yerlerinden biridir. çok eski ve büyüktür. izmire gelinirse gezilmesi görülmesi gereken yerlerin başında gelir. ben en çok akşam vakti gezmeyi severim burayı. akşamları havası bir başka olur. ışıkların yarattığı loş hava, dönerci, balıkçı ve kokoreççilerden yükselen dumanlar vs.
tarihi, otantik, mistik havasıyla insanı bambaşka dünyalara götürür. nostalji yaşatır. özellikle baharatçıların, petshopların* ve balıkçıların bulunduğu yerlerini severim. kızlarağası hanının bulunduğu bölge de güzeldir.
kemeraltını gezerken saatler geçer farkına varmazsınız. otantik, nostaljik hisler yaşamaktan hoşlanıyorsanız ara sokaklarında kendinizi kaybedebilirsiniz. akşamüstü kızlarağası hanında mis gibi bir kahve sizi kendinize getirir. güzel izmirim...
konak meydanının arkasında, izmir' in en eski alışveriş mekanıdır.avcunuzun içi gibi bilseniz de labirent gibi sokaklarında kaybolmaya mahkümsunuzdur. arka sokaklarında midye tavanın tadına varabileceğiniz _tabi ki yapışık satıcılarından kurtulabirseniz_ eskiden bir iç liman olduğu söylenen tarihi alışveriş semtidir.
gezerken annesinin elini biran için bırakan izmirli çocukların kaybolmaya mahkum olduğu alışveriş semti...
içerisinde kaybolmayan yoktur..
anneniz izin vermiyorsa evde hayvan beslemeye petshoplarda hayvan sevginizi az biraz olsun giderebiliyorsun.. karmaşanın içinde barındırdıklarını keşfetmek farklı...
eskilerin anlatığı kadarıyla; bir dükkan taşınırken daha eşyalar tamamen çıkmadan diğer esnafın mallarını içeri sokmaya çalıştığı, ticaretin aşırı yoğun olduğu, izmir' i izmir yapan tarihi dükkanlar ve hanlar bütünüdür. tabi şuan esnafın yarısının kimlik değiştirmesi ve büyük alış veriş merkezlerinin cazibesi sonu eski parlak günlerini unutmuştur. bir çok boş dükkana rastlamanız mümkündür.
izmir'in leş çarşısıdır. eskiler hep çok güzel anlatır, ama şu zamanlarda bok götürür ve insanı sinirden kanser eder. kadınlar çocuklarıyla bütün yolu kaplarlar ve gideceğin yere varana kadar onların hızında yürümek zorunda kalırsın.''pantolon lazım mı abi'' diye gelip 50 metre boyunca götüne yapışıp bu soruyu tekrarlayan tipler de cabasıdır. iyisimi yaklaşmayın, boşverin, en azından haftasonları uzak durun.