kemalizmin devlet empozesi olduğunu düşünen şakirt

entry3 galeri0
    1.
  1. yer yer haklılık payı olan ancak genelleme yaparak yanlışın göbeğine düşen şakirttir.

    1980 darbesi ile beraber eğitim sistemimizde kemalizm propagandası var olduğu görünmekte. tabii ki bu tartışılabilir bir konudur. okullarda öğretmenler kemalizmi sadece kitaplarda varolduğu şekilde anlatıp geçmekte ve doğal olarak ilkokul, ortaokul çağlarındaki çocuklara bu ideolojinin temellerinden bahsetmemekte, bahsedememektedir.

    ancak derinliğe inilmemesine rağmen ilkokul çağındaki bir çocuğa "bizi atatürk kurtardı, bunları bunları yaptı ve kemalizm isimli ideolojiyi, devlet düzenini bu ülkede oturttu" derseniz bu küçük çocuğumuz bundan etkilenecektir. fakat bu konuyla ilgili önemli yanlış çocukların büyüdüğünde hala bu ideolojinin etkisi altında kalabileceğini düşünmektir.

    ergenlik dönemine girmiş bir insanın sadece dış görünüşü, boyu posu değil, görüşleri de değişir, çoğunlukla içinde bulunduğu çevrenin, belli bir süre de olsa, etkisi altında kalır. örneğin sonralarda sol görüşe yakınlaşan insanların ergenlik dönemlerinde faşizan görüşlere sahip olması çok da şaşılacak bir durum değildir. bu da aynı zamanda bize okullarımızdaki siyasal ve düşünsel propagandanın çok da başarıya ulaşamayacağını göstermektedir. kaldı ki bir insana veya bir topluma bir fikri empoze etmeye kalkarsanız, kenan evren ve saz arkadaşlarının yapmaya çalıştığına benzer şekilde, büyük ihtimalle elde edeceğiniz o fikre, o düşünceye tamamen düşman olan insanlar olacaktır. ki bu durum da şuan türk toplumunun bir bölümündeki atatürk düşmanlığının temelidir.

    şuan türkiye'de gördüğümüz, sosyal platformlarda olsun, çeşitli siyasi gruplarda olsun, kemalist insanları "devletin empoze ettiği ideolojiden kurtulamamış, siyasi açıdan zayıf kişilik" görüşü, düşüncesi büyük bir yanlıştır. evet siyasetle, dünya düzeniyle çok alakası olmayan, kendi hayatında bu konuları önemli görmeyen, genel olarak hayat gayesi gezmek tozmak olan insanlarımız kendilerini kemalist olarak tanımlarlar, ancak bu arkadaşlarla konuştuğunuzda aslında siyasetin bu insanlarımızın çok da sikinde olmadığını farkedersiniz. böyle insanları 1 saat, 2 saatlik tartışmalarla çok rahat biçimde istediğiniz siyasi görüşe yönlendirebilirsiniz.

    bu duruma karşın tüm kemalistleri bu "siyasi görüşü olmadığından kemalist olmuş" insan kategorisinde değerlendiremezsiniz. kendisini fazlasıyla geliştirmiş, siyasi akımları incelemiş, kemalizm hakkında okumuş ve araştırmaları sonucunda bu topraklar için doğru olanın kemalizm olduğunu düşünmüş, bunu öğrenmiş insanları "ilkokul kemalisti" diyerek yaftalayamazsınız. daha doğrusu yaftalayabilirsiniz, ancak bu doğru olmaz.

    siyasal faşizanlığın doğduğu nokta tam olarak budur. nasıl düşünürseniz düşünün, ister sağcı olun, ister solcu veya kemalist, sizin gibi düşünmeyen insanları cehaletle, dış etkenlerin etkisi altında kalmakla, karaktersiz olup sağa sola yönelmekle suçladığınız zaman, isterseniz en özgürlükçü insan olun, siyasal açıdan faşizan bir tavrınız olduğunu kabul etmeniz gerekmektedir. ve ne yazık ki bu siyasal faşizanların en çok saldırdığı görüş olan kemalizm ülkemizde bitirilmeye, ezilmeye çalışılmaktadır. ancak bilinmelidir ki atatürk aşkıyla dolu, aydınlığı hedef edinmiş kemalistler bu oyunlara gelmeyecek, size tüm güçleriyle karşı koyacaklardır.

    kısacası efendim, gerçek bir kemaliste "ilkokul hocası kemalistmiş ondan kemalist olmuş" diyen biri görürseniz, kendisi büyük ihtimalle şakirttir, uzak durunuz.
    2 ...
  2. 2.
  3. türk olmadığı halde buna dair yemin ettirilen kişi ile aynı ülkede yaşayan kişidir. * *
    0 ...
  4. 3.
  5. alışılagelmiş şekilde "şakirt senin benzinin bitmiş" repliği ile siktir olup çay koyması salık verilebilecek şakirttir. çayını içerken de durumu anlaması için bir şeyler söylenebilir.

    gene de en sevdiğim şakirt modeli "kemalizm'i, din gibi görüyorlar" diye ağlayanıdır. ulan atatürk ile ilgili yazılmış onlarca ve belki yüzlerce methiye kitabından(gerekli-gereksiz) herhangi birisinde allı, pullu, hatlı, yaldızlı kapak gördün mü sen? peki neden risale külliyatı(mektubatlar vesaire dahil) neden kur'an gibi ciltlenmiştir ve bu yöntemle kutsama çabası niyedir kul kelâmlarını?

    neyse şimdi konuşursam, pis konuşacağım.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük