iran nukleer silahlarla, bilimle, teknolojiyle gelisirken turkiye'nin hala basortusunu tartisarak patinaj cekmesinin nedenidir. sanilanin aksine demokrasi ve ozgurluk vaad etmez, zira en guclu oldugu donem baskici tek parti donemidir. bu baski kirildigi andan itibaren halk hic bir zaman chp'yi tek basina iktidara getirmemistir.
kisacasi ne tehlikeli, ne de cok onemlidir. insan elinden cikma oldugu icin sig ve kusurludur, yenilenmeye ve gelistirilmeye muhtactir, bunu yapabilecek dinamiklerden de olabildigine yoksundur.
ülkücülükten daha tehlikelidir. ülkücülük cahil cüheylanın genç yaşta kaba kuvvete başvurmak için seçtiği, bir aidiyet duygusundan kaynaklanan. genellikle de belli bir yaştan sonra softlaşmaya başlayan bir gençlik hevesidir.
lakin kemalizm böyle basit bir yöntem değildir. kendisi ucuz bir ideoloji de olsa basit bir tehlike değildir yani.. bir zehirdir.
üstelik ellerinde fino köpekleri olanların içini atatürk sosuyla doldurup sundukları bir zehir. aristokratların yahut aristokratcıkların - ki ben bu ülkede gerçek aristokrasinin hiçbir zaman olduğunu sanmıyorum- dindarlarla olan savaşıdır.
yahut
evet yahut , otoriteyi eline almak isteyen bu cemaatin askeri de yanına alarak gerçekleştirmek istedikleri ideadır.
bir ideoloji olmayan aksine dogmatik düşünceleri redderek çağdaşlık yolunu gösteren düşünce sistemi. kemalizmi bir ideoloji olarak algılamak onun kurucusu mustafa kemal'e yapılacak en büyük kötülüktür, zira kendisi de kemalizmin ilkeleri arasında devrimcilik gibi sürekli değişimi ve çağa ayak uydurmayı hedefleyen bir düşünceye yer vermiştir. devrimcilikten kasıt bazı dar zihniyetlerin yorumladığı gibi sadece sol veya komunist devrimden ibaret değildir, cumhuriyet de bir devrimdir. atatürk de kemalist düşünce yapısının sonsuza dek sürmesini istediği için de gelişime ön ayak olanları teşvik etmiştir.
esasen tabu değil sağlamlığıyla realite olan, irdelemeye kalkanların kusursuzluğunu görüp tabu olarak bırakmaya meyil ettiği doktrin.
kemal atatürk'ün iyi asker-kötü devletadamı, kötü asker-zeki devletadamı, ruslara yoldaş-ingilize kardaş vb. sıfatlarla yıpratılmaya çalışılmasına rağmen,
- aydınlık kavramının,
- sosyal yapının gerektirdiği en mükemmel rejimin*
- asaletin, medeniyetin,
- bu topraklar uğruna; dedeni, babanı, amcanı, dayını, yeğenini, oğlunu, kardeşini, kocanı, bacını, ananı şehit vermenin,
- onuncu yıl marşını dinleyince tüylerinin diken diken olmasının,
ne olduğunu bilenlerin çözmekte ve arka çıkmakta zorlanmayacağı kavram.
Türkiyede herkesin benimsemesi gerektiği düşünülen , Mustafa Kemal'in bütün devrimlerini benimseyip de devrimin sözlük anlamını unutan ve 80 yıl önceki devrimleri hala yenilik sayan kesimin mensubu olduğu düşüncedir.
kim ne derse desin, kim ne kadar kudurursa kudursun! osmanli gibi bir enkazdan, ortadogu gibi bir cografyada guclu, istikrarli, saglam bir cumhuriyet kurmustur. cok partili sisteme gecmeyi basarmistir. sanayilesmede buyuk adimlar atmistir. elbette avrupa'nin ortasinda olsaydik kemalizme gerek yoktu ama anadolu icin kemalizm gerekliydi.
Türkiye de yanlış anlaşılıp insanlara dayatılan bir kalıp olmuştur maalesef...
Kemalizm her zaman tabuydu ve hala tabudur türkiyede. yıllarca eleştirilememiştir bugün de öyledir.
Dini bir konuyu tartışabilir, bir bilimsel veya ideolojik düşünceyi tartabilirsiniz ama kemalizme gelince
belli sınırları aşmayacaksınız ilkesi her zaman geçerli olmuştur.
Kemalizmi tabu hale getirenlerin atatürk e verdiği zararı atatürk ün açık düşmanları verememişlerdir.
Siz bir ideolojiyi insanlarının önüne koyup sadece buna inanacaksın derseniz bu ortamda düşünce özgürlüğü
kalmaz, düşünce özgürlüğünün kalmadığı ortamda bireylerin sizin sisteminize duyduğu nefret zamanla sisteminizin
kutsallaştırdığı tartışılmaz hale getirdiği kişi ve ideolojilerine nefrete dönüşür, yani: kemalizme...
kemalizme açıkça karşı olan gruplar ancak belli bir topluluk içerisinde etkili olduklarından tabucu anlayışın
yarattığı nefret çok daha kitlesel olabilir...
Farklı düşünceler bir zenginliktir, herkesin kemalist olduğu tek tip düşünceli bir ortamda siz kendinizi nasıl
geliştirebilirsiniz? Her düşünce temelde karşıt düşüncelerle çatışarak güçlenmez mi? Sizin bu dayatmalarınızın
skolastik düşünce karanlığından farkı nedir peki?
Peki atatürk ü, kemalizmi dilinden düşürmeyip, vergi kaçıran, her gittiği yabancı ülkede ülkesinin arkasından konuşan
güruha ne demeli? yaptığı karanlık işlerin kusurunu belli bir ideolojiye yaslanarak örtmeye çalışanlar mı daha
kabahatli yoksa kemalizmin tartışılmasını savunanlar mı?
Atatürk e bir düşmanlığım yok asla da olamaz, ama onun adını kirli işleri için kullananlar, ideolojisini
tabulaştırıp içini boşaltanlara bir sözüm var: kemalizm düşmanı ordular yetiştiriyorsunuz!
kimi arkadaşlar diyor ki bir kere böyle şahsa dayalı ideoloji olmaz. al sana kapak olsun.
(bkz: leninizm), (bkz: maozim), (bkz: stalinizm). yoo kemalizmi savunduğumdan değil fakak o ideoloji ulus ve sosyal devlet anlayışını destekleyen librealizmdir. çok mu zor algılamak. zaten akp çarkı daha da genişletti tam kapitalizme döndü, her eleştiriyi açık olmak gerekir. fakat eleştirmek için bir nebze de olsa bilgi gerekmez mi ?
Kürtlerinde 30 küsür yıldır taklit etmeye çalıştıkları ve esasında bir ideolojiden çok, atatürk'ün türkiye topraklarında medeni ve çağdaş bir ülke ve halk yaratmaya çalışmasına dayanır. ırkçı falan da değildir ayrıca. insanların kendisi gibi düşünmeyen herkesi ırkçı olarak suçlaması da ayrıca bir garip. günümüzde bu ideolojiyi ne chp ne de mhp temsil etmektedir. zira atatrük, çağdaş ve medeni bir ülke yaratma peşinde idi. yaşadığı dönemde medeniyet ne ise, o yöne gitmeye çalışmıştır. ne chp ne de mhp, bugün çağdaş bir anlayışı ne yazık ki, temsil etmemektedir.
bir isim koymaya gerek yok o'na olan sevgime
etiket değil, minnettarlıktır bu varlığına.
bu ülkede özgürsem, benim diyebiliyorsam bu topraklar
ihtiyaç duymam laf anlatmaya pas tutmuş
örümcek beyinlere
örümceklerin kaderi süpürülmektir bir fırçayla
günün birinde.
varsınlar dimağlarındaki
üç beş kelimeyle etiketlesinler
varsınlar ateist desinler,
kavramları dizsinler
hem günahtır, hem yazık hem haddini bilmezler.
herzaman dediğim gibi şimdi de söylüyorum. 1934 yılında ziya gökalp ve arkadaşları tarafından oluşturulmuş bir görüştür. kökü faşist, kökü tek tipcidir. ülkenin anasını bellemiş devletci seçkinci tabakanın hakimiyetini sağlamaya yönelik bir düşünce tarzıdır. günümüzde siyasi oluşumları ise mhp = chp şeklindedir. ikiside türk faşizmine çanak tutmaktadır. kendini kemalist olarak nitelendiren arkadaşlardan rica ediyorum lütfen biraz araştırsınlar. bir türk olarak kemalist olmaktan imtina ediyorum.
eminoğlu ile beraber yeniden sözlük gündemine oturan sorunlu "ideoloji". gün geçmiyor ki bir tarafı delinmesin. arkadaş bir elbisenin her tarafı yamadan oluşur mu?
kendi tarikat liderlerinin 3-5 huri, az beş para, ya da 10-100 mürid fazla kazanmasını engellediği için, aynı tarikatın mensuplarınca bok atılan ideoloji.
aynı kişileri tarikat ve cemaatlerine değil, allah'a kulluk etmeye davet etmekteyiz.
(bkz: şirk)
şöyle bir geçekte vardır.bazı yazarların deyimiyle " islamcılar " tek başına kemalizme karşı değildir. kemalistlerden başka herkes kelmalizme karşıdır.
kemalizm bir kere bir düşün yapısı bile değildir. atatürk arkasında sadece ilkeler bırakmıştır, kendine has düşün yapısını otaya koyan nutuk isimli bir kitabı vardır ama çok fazla süzgeçlerden geçerek kemalist arkdaşlara okutulmuştur.ben kemalistim diyenerinde o kitabı okuyamaışladır çünkü atatürk'ün yazdığı kitap kendilerine gayet ağır gelcektir. inkılapçı türkçemizle bu aşamada övünebiliriz. onun kitabını anlamaktan aciziz malesef.
efeninm bunların gençliği çok ilericidir ilerici türk gençliği işte.
bunlar o kadar ilericidir hoslarına gıtmeyen halkın yuzde 47lık bı kısmını alan bir partinin kapatılmasını ıster cunku resmi rejime aykırıymıs.
hatta ve hatta o kadar ilericilerdir ki en sevdikleri söz ordu görevedir.
evet bu gençliği açıkladıktan sonra gelelım soğanın faydasına efenim kemalizm diye kakaladıkları sey nedir bir burjuva ideolojisi olan liberalizmin bir türüdür.
bizlere halkçılıktan bahsederler uu cok ılgınc ama ne yazıkkı kemalist devrim halka değil sadece burjuva sınıfına yonelıktır.
ha tmm anlıyoruz monarşik yapıdan burjuva cumhuriyetini kurdunuz ok super de,sorarım sıze daha ne ıstıyosunuz
bir de bunlar tek yol devrim demez mi çıldırıcam yaa
onlarca yıldan beri ben böyle güzel tanımlamasını görmedim. karşıtı olan birinden gelen bu üstün zeka ürünü tanımlama beni benden almış, Türklük karşıtlarının büyük zekası önünde eğilmemi sağlamıştır.