kemalistlerin milli şairi sevmemesi

entry5 galeri0
    5.
  1. bize milli şairimize hiç de bir milliği olmayan dini şaire, milli şair denmesi gibi samimiyetsizlikten olabilir diyenleri göstermiştir. yazıklar olsun.
    1 ...
  2. 4.
  3. islama -haşa gibi ibareler eklemeye gerek yoktur pasivize edilebilir....
    1 ...
  4. 3.
  5. normaldir. atatürk, ilk iki kıtası açık islami vurgu içermeyen bir şiiri milli marş olarak öngörüp kabul ettirince, onu "milli şair" olarak ilan ettiler, ama ondan sonra hayatı ona zindan ettiler. çünkü o islam'a bağlıydı, yeni sistem ise kendini islam'ı (haşa) pasifize etmeye adamıştı. yeni sistemin kurucusu ve onun takipçilerinin mehmet akif'i sevmemesi normaldir bundan dolayı.
    2 ...
  6. 2.
  7. kimilerinin milli lideri mustafa kemali sevmemesi gibidir efendim isteyen istediği anektotları da verebilir bundan sonra da denilebilir.
    1 ...
  8. 1.
  9. insana bu kadar da olmaz dedirtirir. bir kaç anektod verelim.

    Cumhuriyet' in ilanından sonra Mehmed Akif' in hayatından birkaç anekdot verelim.Yazarı bulunduğu Sebilürreşad dergisi '' Şeyh Said arada sırada Sebilürreşad okuyormuş, o halde isyana senin dergin sebep oldu'' denerek kapatıldı. Sahibi Eşref Edip Fergan'da yakalanarak istiklal mahkemeleri tarafından idamla yargılanmak üzere tutuklandı. (Akifname sayfa 505)Mehmed Akif artık sıkılmıştı onun tabiriyle peşindeki "polis hafiye'siyle gezmekten", 52 yaşındayken Mısır'a gitmeye karar verdi.Onu öz vatanını satıp ecnebi vatanına gitmekle suçladılar. O, bunu diyenlere şöyle dedi

    Arkamda polis hafiyesi gezdiriyorlar. Ben vatanını satmış ve memlekete ihanet etmiş adamlar gibi muamele görmeye tahammül edemiyorum ve işte bundan dolayı gidiyorum." (Akifname sayfa 505)11 yıl Mısır' da sefil hayatı sürdü. 63 yaşında çok hastayken, vefat etmesine yakın istanbul'a geri dönmeye karar verdi. Vapur Çanakkale'den geçerken istanbul'un camilerini görünce ağlamaya başlayan şairin yanında sadece zevcesi ismet Hanım vardı. (Akifname sayfa 508)Onun geri gelişini hazmedemeyen kişiler ona vize veren konsolosluk hakkında tahkikat başlatmış ve bu tahkikat vefatına kadar sürmüştür.Milli mücadelenin önderlerinden Mehmet Akif Ersoy, kendi vatanında vatan haini muamelesi görüyordu. Kendi vatanında böyle aşağılanmanın burukluğuyla, istanbul'a geldikten 5 ay sonra vefat etti.istiklal Marşı Şairi, dava ve fikir adamı Mehmet Akif Ersoy'un çocukları da bütün hayatlarını büyük bir yoksulluk ve sefalet içinde geçirerek, bu dünyadan göç ettiler.Yıllardır şiirleri okunan, fikirleri savunulan ve örnek bir şahsiyet olarak gösterilen Mehmet Akif'e ve ailesine sahip çıkılmaması, maalesef hep göz ardı edildi.

    Mehmet Akif'in ismet Hanım'la evliliğinden Cemile, Feride, Suad, Emin ve Tahir isimli beş çocuğu bulunuyordu.Mehmet Akif'in büyük oğlu Emin Ersoy askerlik görevini yaptığı sırada, koğuştaki arkadaşlarına Kur'an okuyup tefsir ettiği gerekçesiyle Divan-ı Harbe verildi. Tutuklanan Ersoy, çavuş arkadaşının yardımıyla askeri cezaevinden kaçarak, o dönemde Fransız manda yönetimindeki Kırıkhan'a kadar geldi. Kırıkhan'da yakalanan Ersoy ve arkadaşı Türkiye'ye iade edildi. Cezasını çeken talihsiz adam uzun yıllar yoksulluk içinde yaşadı.Bunalım içinde yaşadığı bir gün Gazeteci Yazar Çetin Altan' a gider. Çetin Altan o anı bakın nasıl anlatır;"Yıl 1966 sonları, bir öğle sonrası odamdayım. ''Sizi biri görmek istiyor'' dediler. Buyursun... Dedim. içeri tıraşı uzamış, üstü başı bakımsız, yaşlıca, çelimsiz bir adam girdi. Hazır olu andıran bir duruş ve hafif bükük bir boyunla:– "Bendeniz Mehmet Akif'in oğluyum...'' dedi.Bir anda ne olduğumu şaşırdım... Nasıl şaşırdım bilemezsiniz. Eski bir dostluk havası yaratmak istercesine: ''Oooo buyurun buyurun, nasılsınız?..'' türünden bir yakınlık göstermeye çalıştım. O, tavrını bozmadı:– "Rahatsız etmeyeyim... Sizden ufak bir yardım rica etmeye gelmiştim..." dedi.Gökler mi tepeme yıkıldı, yer mi yarıldı da, ben mi yerin dibine geçtim; doğrusu fena allak bullak oldum... Ve tek yapabileceğim şeyi yaptım, cüzdanımı çıkartıp uzattım. O, bükük boynuyla:– "Siz ne münasip görürseniz", dedi.Cinnet cehennemlerinin tüm yıldırımları düşüyordu yüreğime. ''Durun bakalım neyimiz varmış'' gibilerden cüzdanı açtım; içinde ne varsa çıkardım, fazla bir şey de yoktu. Elimde tuttum. Bir iki adım attı. Sanırım sadece bir 10, yahut 20 lira aldı...– "Çok çok teşekkür ederim, rahatsız ettim." dedi ve çıktı.Aradan bir ay geçti geçmedi; gazetelerde küçük bir haber ilişti gözüme: Beşiktaş'taki çöp bidonlarından birinde Mehmet Akif'in oğlunun ölüsü bulunmuştu..

    Kızını evden atmaya kalktılarBabası Mehmet Akif'in emekli maaşıyla geçinen küçük kızı Suat Ersoy da 1991 yılında üzücü olaylarla karşılaştı. Kızları Ferda ve Selma Argon'la birlikte Beyoğlu'nda yaşayan Suat Hanım evden atılmak istendi. Bu üzücü olayın gazetelerde yer alması üzerine dönemin Başbakanı Turgut Özal, Suat Hanım'a Halkalı'da

    lan Suat Ersoy Hanım, Kadıköy'de Vakıflara ait döküntü ahşap bir eve taşındı. Suat Ersoy Hanım bu evde zor günler yaşadıktan sonra yaşama veda etti.Cenazesinde kimse yoktuMehmet Akif'in küçük oğlu Tahir Ersoy ise tercüman olarak çalıştıktan sonra emekli oldu. 2000 yılında da karaciğer ve kalp yetmezliğinden vefat etti. Emekli maaşı yeterli olmadığı için Ankara'da SSK'ya bağlı bir hastanede tedavi edilen Ersoy, daha sonra istanbul'a getirilerek, Esma Hatun Hastanesi'ne yatırıldı. Ancak hastalık iyice ilerlemiş olduğundan tedavi sonuç vermedi ve Tahir Ersoy hayata gözlerini kapadı. Tahir Ersoy'un cenaze törenine ise ne yazık ki çok az insan katıldı.Şimdi; o yazara, bu şahsiyete "itibarı-iade" nutukları atılıp, T.B.M.M ne teklifler götürenler, Akif' in itibarını neden hatırlamıyorlar.Milliyetçilik, sadece milletini sevmek değildir.Milletini seveni de seveceksin ve "O" na yapılan zulmü unutmayacaksın.
    10 ...
© 2025 uludağ sözlük