bu avamikliğin örneklendirmesi çeşit, çeşit yapılabilir ama ben daha çok kendi yaşıtlarımda gözlemlenen popüler kültür etkileşimi ve kemalist gençlerdeki yüzeysel algı üzerinde durucam. kültür çıkış noktası, menbahının içerik arguman ilişkisi içersinde yayılım sürecininde etkin olduğu desantralizasyonik bir birleşim olmasından dolayı popüler olanın yayılım aşamasından daha çok kaynak noktasındaki neden- sonuç ilişkisinin ve ortaya atılan sosyolojik olgunun ideolojik kapsamı üzerine inceleme yapmak akla yatkınlık açısından daha reel çıkarımlar verir, özellikle kemalistler için. sol diye tabir ettiğimiz kitlede kültürün oluş aşaması sahi olan yaşam biçiminin sanatsal çıkarımlarının bir yansımasıdır ve bu yansımalar etkileşimle doğal bir yayılım süreci içersine girmesi anormal olmamakla beraber farklı ahlaki ve yaşayış formalarına sahip kültürlere geçim aşaması o kültürlerin ne derece algısal duyarlılıklarının aç olmasıyla doğru orantılıdır ama bu doğal akış farklı etkenler tarafından körüklenmesi ayrı bir konuyu gündeme getirmesi kaçınılmazdır. kültür akışının bahsedilen egemenler tarafından hızlandırılımı veya dikte edilişi direk hakim ideolojinin alt kültüre, yerel yaşam geleneğine yer edilmesi hedonist ve çıkarcı bir zihniyetin yan unsuru olmasından müstahak bir davranışın çabatılmasıdır. gerçekçiliğin özüne masharlık sizin ne derece öze sahip bilgiyi edinmiş, teoriksel argumanlara sahip olmanızla alakalıdır ki pratiksel kültür; işleyiş içersindeki felsefi algılayışınız kendinden ve dayatılmış eklenmelerden ayrı perdesiz bir görünümde ortaya çıksın. kültüre etki eden yayılmacı ve çıkarcı merkezin özelliğine değinirsek günümüzden misalle kapitalizmi örneklendirebiliriz ve kemalizm-liberalizm eğrisini... şu dünyadaki egemen ekonomik işleyişin neredeyse tamamına hakim olan tüketim toplumunun getirdiği üst modernist kültürün içeriği tabikide en yüzeysel tabiriyle tüketmek üzere göreceli bir teşfik içeriğine sahip maddeci konformist bir yaklaşımdır zira tüketim toplumunun üretim ve tüketim sürkilasyonunu sağlamak için yerel amazon halklarının veya islam anlayışının sufi kültürünü tetikleyecek hali yok, tabikide protestan ahlakıyla gelişmiş modernist, tüketim toplumunu ön plana çıkaracak anasını satayım. neyse uzatmayalım, hayatınıza anlam kazandırmak istiyorsanız popüler kültürün ürünlerinde aramayın bunu zira ne derece anarşist veya aykırı bir hayat anlayışı edinsenizde bu popüler kültürün sunduğu felsefelerdendir. özünde sizin hiçbir farklılığınız yoktur diğerlerinden. popüler kültürden edindiğiniz bu yapmacık felsefeler sadece şekilseldir bir ske derman olmaz yani hani çok klişe olacak ama bu emolarmış, gotiklermiş, rapçilermiş; hepiniz kendinizi çok farklı sanıyorsunuz ama hepiniz aynı derecede tırtsınız. ve işte bu içi boş kitle kemalizmden beslenir. bu beslenmede kemalistlerin ne derece avamik ve banal bir halk olduğunu gözler önüne serer.
edit: başka yazılarımdan alıntıdır. hatırlatma için teşekkürler.
topu inşaata kaçmış bir bahtı karanın gül bahçelerinden topladığı demetler doğrultusunda yaptığı tespihtir. tesbih veya tespit değildir.
o değil de avamik ne lan? balzamik, çükübik, aptamil, milupa, galasek, polak? amavik? avamik? anlamadım hacı. avam bilirim ben kelime olarak ama avamik, yabancı geldi bak.